ugrás a tartalomra

Tolerancia fesztivál első ízben

2013. november 17.
Első alkalommal rendeztek Magyarországon Tolerancia fesztivált, amelynek ötlete a Not in our Town, vagyis A mi városunkban soha! mozgalomból indult ki.

A Not in our town! vagyis A mi városunkban soha! mozgalom húsz évvel ezelőtt indult el Amerikából. Magyarországon Szombathely városa az első, amely fontosnak tartja a mozgalom eszméit átültetni helyi viszonyokba. Ennek apropóján első ízben rendeznek Tolerancia fesztivált, amely hivatalosan pénteken, a tolerancia világnapján kezdődött, s egészen szombat estig tartott. A cél a különböző kultúrák és nemzetiségek megismerése, el- és befogadása.

A rendezvény hivatalos megnyitója péntek délután volt a Weöres Sándor Színházban. A megnyitón dr. Puskás Tivadar polgármester arról beszélt, Szombathely szerencsés város, hiszen fennállásának mintegy kétezer éve alatt sosem kellett a gyűlölettel, az erőszakkal szembenéznie. – Szombathely befogadó város a különböző eszméket illetően, legyen szó népcsoportokról, identitásról, vallási kérdésről – mondta a polgármester, aki kifejezte, a helyiek büszkék lehetnek, hiszen mintaszerű az együttélés.

A Tolerancia fesztivál kiötlője és életre hívója, dr. Murai Gábor azt vallja, a hétköznapi emberek is tehetnek azért, hogy megszűnjenek az ellentétek, ehhez azonban félre kell tenni a nézetkülönbségeket, és nyitottnak, befogadónak kell lenni. A megnyitón részt vett Matt Tullis, az Iowa állambeli Marshalltown küldöttje, aki egyebek között azért érkezett, hogy egy testvérvárosi kapcsolat kialakításában működjön közre, valamint hogy előadást tartson a Not in our Town! iskolai erőszakkal kapcsolatos hozzáállásáról. Emellett tolmácsolta Karyn Posner-Mullen, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének sajtó- és kulturális tanácsosának szavait, aki családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen. Megküldött köszöntő szavaiban arra hívta fel a figyelmet a tanácsos, micsoda nagyszerű és hatalmas dolog, hogy Szombathely erre a feladatra vállalkozott, s reméli, ez a kezdeményes csak még inkább továbbgyűrűzik majd.

A fesztivál fő célja, hogy a kultúrán keresztül mutassa be a zsidó és a roma hagyományokat, magát a nemzetiséget. Emellett a rendezvényen a fogyatékkal élők is megmutatkozhattak, hiszen a megnyitón a kulturális programot a Rumi Óvoda Fejlesztő és Általános Iskola Készségfejlesztő Speciális Szakiskola Gyermek- és Diákotthon növendékei, tanítványai szolgáltatták.

A Tolerancia fesztiválon péntek délután a Romano Teatro Színház az Antigoné című rockoperát mutatta be, este pedig roma autentikus zene szólt Kopár Antal és zenekara jóvoltából.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is megtisztelte a kétnapos fesztivált. Beszédében hangsúlyozta: - Toleranciát mindenkinek - szegénynek, középosztálybelinek és gazdagnak -, függetlenül bőrszíntől és származástól. Olyan városban akarunk élni, amiben az számít, hogy kik vagyunk, és mit teszünk. Olyan hazában, amiben mindannyiunknak van közünk egymáshoz.

Zárásként a Horváth Family és a Szilvási Gipsy Folk Band együttes zenélt.

 

 

 

Vonatkozó cikk:

A mi városunkban: soha! – Tolerancia Fesztivál - az első nap

 

 

szerző: Vas Népe (Szerző: Ambrózai Zsuzsanna)