ugrás a tartalomra

"Valamiben hinni kell"

2013. március 27.
"Azt érezte, hogy ez az a hely, ahol otthont akar teremteni." - Szabó Tibort kérdezte Szabó Róbert Endre a Színházszerda legutóbbi beszélgetésén a Cafe Frei-ben.

Azt érezte, hogy ez az a hely, ahol otthont akar teremteni. Szabó Tibor sokfelé élt már, Erdélyben egyszerre több helyen is, amikor két társulatnál is játszott. Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön. De itt, Szombathelyen alapított családot. Itt házasodtak össze Évával, és itt született mindkét gyermekük.

Most vettek egy házrészt, és ezzel ki is ürítették a családi kasszát, mint ahogy írja is blogjában. De itt akarnak letelepedni. Már csak felújítás, és a berendezkedés van hátra. Csak még nem tudják, miből.

Tibke mély őszinteséggel beszélt életről, halálról, a családja iránt érzett feltétlen szeretetről. Életében sokáig szinte betegesen félt a meghalástól, de a családja iránt érzett szeretet felülírta ezt az érzést. Mint mondta, már nem fél, értük bármikor meghalna. Velük kiteljesedett az élete. Csodálkozva mesélte, mennyire meglepődött, amikor egy ismerőse azt kérdezte, hogy lehet összeegyeztetni a művészéletet a gyermekneveléssel.

A családban csak Évának nincs két neve - mint kiderült. Dorka Panna neve már akkor megvolt, amikor még nem tudták, hogy az első születendő gyerek Bálint Ákos lesz. Viszont a régi ismerősök a mai napig viccelődnek azzal, hogy Bálint felvette mindkét szülőjének vezetéknevét.

Tibke szerint valamiben hinni kell. Amikor arról esett szó, hogy hisz-e Istenben, a kávézóban ritkán tapasztalható, már-már áhítatos csönd támadt. Talán még a kávéfőző is halkabban sistergett. Sokáig meggyőződéses ateista volt, de ahogy teltek az évek, rájött, hogy valamilyen felsőbb hatalom a kezében tartja a dolgokat. "Ezt akár Istennek is nevezhetjük. Mert nevet kell neki adni mindennek, akkor jobban megfoghatóak."

Természetesen nem maradhatott ki a zene sem, bár a beszélgetés olyan magával ragadóan zajlott, hogy erre Tibke hívta fel Robi figyelmét.

Jövő héten a Színházszerda elmarad, a következő alkalom április 10-e, amikor Németh Judit kérdezi az előző est házigazdáját, Szabó Róbert Endrét.

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Lángossütő Mexikóban

Színész nagybetűvel

Hány műtéted volt?

"Kaszi meló" a La Mancha-ban

Keserédes mélyinterjú

Görcsöltetés

Színészfeleségek beszélgettek

Hipochonder, és imádja a kakukkfüvet

Mertz Tibor nem csak játszani, esni is tud

Sztorik a mesterekről

Tell Vilmos és Walterka a Cafe Frei-ben

Piros sapka, piros orr

Valami varázs

"Fogjam le a B-major 7-est!"

A zenében nincs muszáj

Kiss Mari fut, úszik és játszik

A Bárkában súgott is

Jani egy napja videón

Minden jó, ahogy van

Szerémi Zoltán rendezőként is bemutatozik

Huszonkét ember negyvennégy lábbal

 

 

szerző: Szabó Róbert Endre