ugrás a tartalomra

Zűrzavaros Színházszerda

2014. április 10.
Mertz Tibor kérdezte Mohácsi Jánost, a közeljövőben bemutatásra kerülő Luca Caragiale: Zűrzavaros éjszaka című komédiájának rendezőjét, és egyik szereplőjét, a Szombathelyen először fellépő Bánfalvi Esztert.

A Weöres Sándor Színházban Mohácsi János egyik emlékezetes rendezése a Szentivánéji álom 2012-ben négy díjat is kapott a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozón. A legjobb rendezés - Mohácsi János -, a legjobb női mellékszereplő - Csonka Szilvia -, a legjobb jelmez - Remete Kriszta - díjak mellett a közönségzsűri elismerését is begyűjtötte a Weöres Sándor Színház. Előző évben - 2011-ben - a Naftalint, tavaly a Black Comedy-t rendezte Mohácsi.

2014. május 9-én Luca Caragiale: Zűrzavaros éjszaka című komédiája kerül színre, ahogyan Mohácsi János és testvére, Mohácsi István dramaturg látja. A társadalmi visszásságokat kigúnyoló darab humoros szövege nehezen fordítható le, a Mohácsi-munkamódszernél azonban ez nem hátrány. A szövegkönyv ugyanis csak alapként szolgál, a dialógusok a próbákon születnek meg.

Bánfalvi Eszter négy évig járt az Új Színház stúdiójába, közben minden évben felvételizett a Színművészetire, végül ötödikre vették fel. Amikor negyedszerre, iszonyú lámpalázasan próbálkozott az egyetemen, Ascher Tamás közölte vele, hogy soha többet ne felvételizzen.

- Színész lesz belőlem, de a felvételizésre alkalmatlan vagyok. - közölte. Aztán meghallottam, hogy Ascherék is osztályt indítanak, azonnal jelentkeztem, és felvettek.

Miután végzett a HOPPart Társulatnál kezdett játszani, csak úgy szerelemből. Közben kocsmában pultos lányként is dolgozott. Alföldi Róbert látta egy darabban, hívta játszani. Először nemet mondott, aztán másodszorra - részben szülői nyomásra - igent. Alföldi akkor a Bárka Színházat vezette.

Mertz Tibor felhívására közben többen is kérdeztek a közönségből a Nemzeti Színházban töltött éveiről. Eszter elfogódottan beszélt az Alföldi-féle Nemzeti Színházról, ahol igazi csapatként működött a társulat. Barátjáról, és mentoráról, Hollósy Frigyesről, akivel nemcsak ott, hanem a Kőszegi Várszínházban is sokat játszott nyaranta. Érkezésekor a Weöres Sándor Színház falán talált Friciről egy Stekovics-portrét: úgy látszik lélekben ide is elkísérte...

Mohácsi János is több darabot rendezett a Nemzetiben. Elmondta, számára érthetetlen, hogy egyik pillanatról a másikra ötven sikeres darabot leállítottak, és teljesen új a repertoár. Alföldi Róbert színháza hihetetlen sok nézőt vonzott, amit sem az új direktornak, sőt, még a korábbinak - Jordán Tamásnak - sem sikerült hoznia.

Mertz Tibor szintén a Nemzeti színésze volt több évig, ebből egy évet Alföldi igazgatósága alatt, majd kölcsönös megegyezéssel távozott. Később több előadást is megnézett, őszintén gratulált volt direktorának. Alföldi Róbertnek ez annyira jól esett, hogy többeknek elmondta, hogy még ő is gratulált, pedig korábban több témában nem értettek egyet.

Egy kávéházi néző ott volt az Egyszer élünk utolsó előadásán a Nemzetiben, amelyet Mohácsi János rendezett, Bánfalvi Eszter pedig játszott benne. A közönség szűnni nem akaró tapssal búcsúztatta a darabot, a rendezőt és a színészeket... Bizonyára nem gondolták a beszélgetés kezdetekor a vendégek, hogy ennek az emlékezetes estének egy résztvevője is itt lesz, és megosztja ezt az élményt velük.

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Fluxuskondenzátor a baromfikeltetőben?

A dzsungel mélyén Atlantisz

„Marika néni hülye”

Öt perc nevetés, két perc sírás

Aktuális bombarobbanás

Matematikus, focista, színész, rendező

Mágnás Miska Czukor Balázs olvasatában

A WC világnapja Sziszi és Zoli módra

„Nem látott még radiátort?”

Rúdtáncos hastáncosok repedő fürdőruhában

Egy rendező Svejk városából

Kőszívű ember és az improvizáló belső ellenőr

 

 

 

 

szerző: Vaskarika (Szerző: Dart)