ugrás a tartalomra

A Szíven szúrt ország Szombathelyen

2009. május 14.
Már Szombathelyen is látható a Szíven szúrt ország című mozi. Kálomista Gábor közel másfél órás, fikciós dokumentumfilmje a február 8-án meggyilkolt veszprémi kézilabdázónak, Marian Cozmának állít emléket.
[p]Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román válogatott volt kézilabdázóját, - akit február 8-án hajnalban gyilkoltak meg a veszprémi Patrióta lokál előtt -, Czapkó Antal, a szombathelyi színház művésze játssza. [/p] Czapkó fotó: Gomba
Czapkó / Gomba
[p]Tartalom: [/p] [p]Veszprém szép, de kicsi hely. Olyan, mint Magyarország. Lakói sokat dolgoznak, elviselik a bajokat és örülnek, ha van miért. Veszprémben van egy kézilabdacsapat, amelyben kubai, szerb, horvát, orosz és magyar sportolók küzdenek szívvel-lélekkel ezért a szép kis dunántúli városért. A világ egyik legjobb kézilabdacsapata, ahol nem számít ki, honnan jött, hol nevelkedett, ahol mindenki elsősorban veszprémi. Az volt a román Marian Cozma is, akit idén február 8-án megöltek a város közepén működő népszerű szórakozóhelyen. Csak a szerencsén múlott, hogy két, segítségére siető csapattársa, barátja, a horvát Ivan Pesics és a szerb Zarko Sesum súlyos sérülésekkel ugyan, de túlélték a támadást. A gyilkosok egy harminc főt számláló bandával érkeztek, és azóta sem derült ki, hogy mit kerestek ott. Senki sem érti és sokan félnek. Leginkább attól, hogy ebben az országban minden megtörténhet. [/p] [p]Ez a film azért készült, hogy megértsük végre, hogy milyen világban élünk. Ez a film nem nyomoz, nem vádol, és nem keres felelősöket. A gyilkosokat meg kell büntetni, de a felelősség a mienk. Veszprém magyar város, mindez Magyarországon történt. A felelősök magyarok. Az áldozatok szerettek minket, magyarokat. Kérdés: szeretjük-e mi is magunkat annyira, hogy véget vessünk a félelemnek, hogy ne higgyük, hogy a bűnözők bármit megtehetnek, mert náluk van a pénz és a hatalom. Maradt-e ebben az országban annyi méltóság, erő és becsület, hogy megvédje magát és barátait azoktól, akik sem törvényt, sem erkölcsöt nem ismernek. A film, és a történet folytatódik...[/p] [p]Rendező: [/p] [p]Babos Tamás[/p] [p]Csillag Mano[/p] [p]Kálomista Gábor[/p] [p]Kivés György[/p] [p]Vecsernyés János[/p] [p]Szereplők:[/p] [p]Czapkó Antal[/p] [p]Csányi Sándor[/p] [p]Oroszlán Szonja[/p] [p]Pindroch Csaba[/p] [p]Szabó Simon[/p] [p]Forrás: port.hu[/p] Az AGORA-Savaria Filmszínházban [b]május 14-től június 3-ig [/b]vetítik a filmet.
szerző: Gomba
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.