ugrás a tartalomra

Lúdas Matyi

premier: 2023. május 17.
A klasszikus magyar mesét, a Lúdas Matyit az általános iskolás korosztálynak ajánljuk. Fazekas Mihály alkotását Váradi Szabolcs álmodta színpadra, a rendező Némedi Árpád.

Írta Fazekas Mihály után szabadon: Váradi Szabolcs

LÚDAS MATYI

mesejáték egy felvonásban

72 perc

Kicsoda Lúdas Matyi? Tehetjük fel a kérdést. Ki nem? Hiszen nincs olyan gyermek, felnőtt vagy idős, akit ne ért volna igazságtalanság. Rosszul esik. Pláne, ha az elkövető a társadalmi ranglétra tetején helyezkedik el, egy csúcsragadozó, nem más, mint a hírhedt Döbrögi Mihály! Nem érsz fel hozzá! Megközelíthetetlen, hiába ígértette meg veled a düh, háromszor is. Ráadásul rengeteg tanú előtt. A becsület az becsület. Ha nincs magánhadsereged, legyen eszed, legyél csavaros, ravasz és agyafúrt. Lúdas Matyi pedig ilyen és nem kegyelmez, vagy mégis? Az előadás zenei világát Némedi Árpád és Sebesi Tamás zeneszerzőpáros által megírt, több zenei stílust is átívelő dalai színesítik, a történetet Váradi Szabolcs káprázatos, pörgő dialógusai viszik előre, amely nemcsak a gyermekek számára teszi könnyen érthetővé a hajdani elbeszélő költeményt, hanem a felnőtteknek is nagyszerű szórakozást ígér. Az igazság keresése és az ígéret beteljesítése mellett Matyinak még egy másik "nehézséggel" is számolnia kell, de ez maradjon egyelőre titok, reméljük, az előadás után már nem lesz az.

Fazekas Mihály (1766-1828) a Lúdas Matyi első változatát 1804-ben írta. Mivel Kazinczy tetszését nem nyerte el, nem szánta kiadásra. Azonban az író tudta nélkül, névtelenül megjelent. Fazekas tiltakozott az engedély nélküli kiadás ellen, a mű előszavában utal is erre. Ezután már saját nevén jelenik meg Bécsben (1817) az ebből befolyt összeget (36 korona példányonként) a körmendi és szombathelyi tűzkárosultak számára ajánlotta fel.

Szereplők:

Lúdas Matyi Balogh János

Rozi, a Liba Nagy Cili

Döbrögi Mihály Orosz Róbert

Döbröginé Bálint Éva

Döbrögi Erzsike Stifter Anett, Szabó Blanka

Ispán Kelemen Zoltán

Hajdú I. Antal D. Csaba

Hajdú II. Szabó Róbert Endre

Szakácsnő, öregasszony Németh Gyöngyi

A fia Csorba Bence, Varga Tamás

Hajdúk Binó Luca, Bedőcs Fruzsina, Golub Emese, Szabó Blanka



Alkotók:

játékmester Róbert Gábor

zene Sebesi Tamás, Némedi Árpád

korrepetitor Falusi Anikó

videó animáció Kaczmarski Ágnes

videó technika Joós Márton

díszlet, koreográfia Móri Csaba Kecsa

jelmez Varga Alexandra

kellék Horváth Viktória

hang Simon József Zoltán

fény Kiss Zoltán

súgó Léránt Enikő

ügyelő Bors Gyula

asszisztens Papp-Ionescu Dóra


RENDEZŐ Némedi Árpád

Következő előadások

ápr. 02.

17:00

Lúdas Matyi
jegy: 3.000 HUF
diákjegy: 1.500 HUF

Helyszín: Színházterem
Online jegyvásárlás