ugrás a tartalomra

Lúdas Matyi – májusi bemutató

2023. január 17.
Elkezdődtek a Lúdas Matyi próbái, májusban lesz a bemutatója a mesejátéknak.

Fazekas Mihály klasszikus magyar meséjét Váradi Szabolcs dolgozta át és Némedi Árpád viszi színre. A mesejátékot 2023. májusában mutatjuk be a Lázár Ervin program keretében általános iskolásoknak a Weöres Sándor Színház Nagyszínpadán.  

A színházépület januári bezárása miatt egy külső helyszínen kezdődtek el a Lúdas Matyi próbái. A címszereplő Balogh János, Rozi a Liba szerepébe Nagy Cili bújik, Döbrögi Mihályt Orosz Róbert alakítja.

 

Teljes szereposztás és színlap:

Váradi Szabolcs: Lúdas Matyi

Lúdas Matyi fotó: Bonyhádi Károly

-mesejáték egy felvonásban-

Kicsoda Lúdas Matyi? Tehetjük fel a kérdést. Ki nem? Hiszen nincs olyan gyermek, felnőtt vagy idős, akit ne ért volna igazságtalanság. Rosszul esik. Pláne, ha az elkövető a társadalmi ranglétra tetején helyezkedik el, egy csúcsragadozó, nem más, mint a hírhedt Döbrögi Mihály! Nem érsz fel hozzá! Megközelíthetetlen, hiába ígértette meg veled a düh, háromszor is. Ráadásul rengeteg tanú előtt. A becsület az becsület. Ha nincs magánhadsereged, legyen eszed, legyél csavaros, ravasz és agyafúrt. Lúdas Matyi pedig ilyen és nem kegyelmez, vagy mégis? Az előadás zenei világát Némedi Árpád és Sebesi Tamás zeneszerzőpáros által megírt, több zenei stílust is átívelő dalai színesítik, a történetet Váradi Szabolcs káprázatos, pörgő dialógusai viszik előre, amely nemcsak a gyermekek számára teszi könnyen érthetővé a hajdani elbeszélő költeményt, hanem a felnőtteknek is nagyszerű szórakozást ígér. Az igazság keresése és az ígéret beteljesítése mellett Matyinak még egy másik "nehézséggel" is számolnia kell, de ez maradjon egyelőre titok, reméljük, az előadás után már nem lesz az.

Fazekas Mihály (1766-1828) a Lúdas Matyi első változatát 1804-ben írta. Mivel Kazinczy tetszését nem nyerte el, nem szánta kiadásra. Azonban az író tudta nélkül, névtelenül megjelent. Fazekas tiltakozott az engedély nélküli kiadás ellen, a mű előszavában utal is erre. Ezután már saját nevén jelenik meg Bécsben (1817) az ebből befolyt összeget (36 korona példányonként) a körmendi és szombathelyi tűzkárosultak számára ajánlotta fel.

Rendező: Némedi Árpád

Szereplők: Balogh János Nagy Cili Orosz Róbert Bálint Éva Stifter Anett, Szabó Blanka Kelemen Zoltán Antal D. Csaba Szabó Róbert Endre Németh Gyöngyi Csorba Bence, Varga Tamás Binó Luca, Bedőcs Fruzsina, Golub Emese, Szabó Blanka