ugrás a tartalomra

Díjeső a Kivilágos kivirradtig előadásunknak

2023. szeptember 17.
Három kategóriában nyert díjat a Kivilágos kivirradtig előadásunk! A Színikritikusok díja 2022/2023-as szavazásán a legjobb kőszínházi előadás, a legjobb rendezés, és a legjobb férfi epizódszereplő elismerést is elhoztuk.

A Színházi Kritikusok Céhe idén 44. alkalommal, a Katona József Színházban adta át a Színikritikusok díját, amellyel a 2022/2023-as évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismerte el. 

Három díjazott nevét már korábban nyilvánosságra hozta a céh. Az életműdíjat Ecsedi Erzsébet színművész (Candide előadásunk vendégszereplője), a Jövő díjat a celldömölki Soltis Lajos Színház kapta, a gyerek- és ifjúsági színházi előadások között a Gólem Színház Kócos macskaember-kölyök című produkciója bizonyult a legjobbnak.

Idén 21 színikritikus adta le a voksát, a díjátadót pedig tizennégy kategóriában hagyományosan három-három nominált várhatta. Négy jelölésből hármat díjra váltott színházunk:

A legjobb kőszínházi előadás: Kivilágos kivirradtig Weöres Sándor Színház és a  Forte Társulat közös produkciója, rendező: Horváth Csaba

A legjobb rendezés: Horváth Csaba Kivilágos kivirradtig, a Weöres Sándor Színház és a Forte Társulat közös produkciója

A legjobb férfi epizódszereplő: Gyulai-Zékány István Kivilágos kivirradtig, Weöres Sándor Színház – Forte Társulat

A további díjazottakról itt olvashat. 
A Kivilágos kivirradtig előadásunk várhatóan novemberben lesz műsoron. 

Színházunk nagyon büszke az elért sikerre, minden szereplőnek, alkotónak és stábtagnak szeretettel gratulálunk!  

Tóth Réka Ágnes: Kivilágos kivirradtig

Kivilágos kivirradtig - plakát fotó: Bonyhádi Károly

-színmű-

A Weöres Sándor Színház és a Forte Társulat koprodukciója.

Móricz Zsigmond 1898-ben játszódó regényének nem egy személy a főhőse, hanem egy társadalmi osztály: a vidéki dzsentri. Szereplői a magyar jómód komondorában bolhaként ugrálnak és pattintják le azt, akivel nem akarnak közösködni. Az örökös anekdoták és népdalok mellett a változás és a változtatás kérdése lebeg az alföldi ház feszült szobáiban, ahol István nap van minden hétvégén és a mulatság akkor is kivilágos kivirradtig tart, ha közben teli kristálypohárként törnek össze az álmok. Meddig tartható fent a látszólagos rend, ha a régi rendszerek kerekei elakadtak a sárban? Horváth Csaba rendezésében Móricz szövegeinek zeneisége és történetének örökérvényűsége erősödik fel a fizikai színház eszközeivel.

Rendező: Horváth Csaba

Szereplők: Szerémi Zoltán Bálint Éva Mari Dorottya Nagy-Bakonyi Boglárka Hajdu Péter István Sipos László Márk Fehér László (Forte) Gyulai-Zékány István Csonka Szilvia Némedi Árpád Balogh János Widder Kristóf Nagy Cili Antal D. Csaba Herman Flóra Horkay Barnabás / Forte Keller Dániel Keller-Dénes Emőke Szabó Tibor Németh Judit Némedi Árpád, Keller-Dénes Emőke, Keller Dániel

Bemutató: 2023. március 3., péntek, Nemzeti Színház

Színikritikusok Díj 2023.

  • A legjobb kőszínházi előadás
  • A legjobb rendezés: Horváth Csaba
  • A legjobb férfi epizódszereplő: Gyulai-Zékány István