ugrás a tartalomra

Ősbemutató a Weöres Sándor Színházban

galéria, videó

2023. október 14.
Kortárs magyar drámát láthatott elsőként premier közönségünk pénteken: Légrádi Gergely: Énis, teis színművének ősbemutatóját tartottuk a Márkus Emília teremben.
A pénteki premier előtt színházunk 2022/2023-as évadában bemutatott előadás fotókból nyílt kiállítás az aulában. Mészáros Zsolt, színházunk fotósának tárlata december elejéig látható.

Pezsgővel és limonádéval vártuk premier közönségünket, színházi ünnep lett péntek 13., hiszen kortárs magyar szerző  drámáját mutattuk be a Márkus Emília teremben. Légrádi Gergely Énis, teis színműve az abúzust, az emberi és családi kapcsolatoknak ezt a sok szégyen és elhallgatás miatt szinte teljesen feltérképezetlen tartományát vizsgálja. 
Énis, teis premier Légrádi Gergely, Göttinger Pál, Radnóti Zsuzsa
A szerző, Légrádi Gergely meghívására tiszteletét tette a premieren Radnóti Zsuzsa Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg, Örkény István özvegye is. 
 
A premier utáni pezsgős koccintáson Szabó Tibor igazgató, Légrádi Gergely író és Göttinger Pál mondott köszöntőt. A rendezőt színészeink ajándékkal lepték meg. 


A premier torta ezúttal sült túrótorta volt, amelyet Nagy-Bakonyi Boglárka, Bálint Éva és Csonka Szilvia, az Énis, teis előadás női szereplői vágtak fel!

Légrádi Gergely: Énis, teis

Énis, teis plakát fotó: Bonyhádi Károly

-színmű-

Egy negyvenes házaspár párterápiára jár, szeretnék megmenteni kihűlt, örömtelen és gyermektelen házasságukat. Az egyik alkalmon felszínre kerül egy titok: a nőnél, aki régebben hivatásos táncos volt egy együttesnél, nagy tekintélyű mestere durván átlépett egy határt a próbateremben, 13 évvel ezelőtt. Kettesben, éjszaka, tanúk nélkül. A férj, feldühödvén azon, hogy egy olyan korai trauma mérgezi meg a házasságát, aminél ő maga a közelben sem volt (hiszen nem is ismerték még egymást), elhatározza: ha már akkor nem tudta megvédeni a nőt, akit szeret, majd most kezébe veszi a dolgokat, és bosszút áll a számára ismeretlen férfin. 

Az ügy nyilvánosságot kap, a sztorira rávetődő médiamunkások által felkorbácsolt hullámok pedig elsodornak mindent, ami az útjukba kerül...
Hogyan fonódik össze hatalom és intimitás? Hogyan lehet tovább élni az abúzus traumájával? Létezhet-e hierarchia nélküli emberi kapcsolat? Ha a közvetlen környezetünkben testi-lelki erőszakot látunk (vagy fordítva: ha egy zaklató környezetéhez tartozunk, és ő ott él velünk-mellettünk évtizedekig) - mit tehetünk?

Légrádi Gergely új darabját, mely az emberi és családi kapcsolatoknak ezt a sok szégyen és elhallgatás miatt szinte teljesen feltérképezetlen tartományát vizsgálja, Göttinger Pál állította színpadra.

Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott! 


Rendező: Göttinger Pál

Szereplők: Horváth Ákos Bálint Éva Csonka Szilvia Némedi Árpád Kelemen Zoltán Nagy-Bakonyi Boglárka Szabó Tibor Szabó Róbert Endre