ugrás a tartalomra

A Nemzeti Nagyszínpadán a Kivilágos kivirradtig

2023. november 22.
A nagy érdeklődésre való tekintettel a Gobbi Hilda Színpadról átkerül a Nemzeti Színház Nagyszínpadára a Kivilágos kivirradtig előadásunk vendégjátéka.
A Nemzeti Színház arról tájékoztatott minket, hogy a Kivilágos kivirradtig előadásunk decemberi vendégjátékát az óriási érdeklődésre való tekintettel a Gobbi Hilda Színpadról áthelyezték a Nemzeti Színház Nagyszínpadára. A döntés hátterében az áll, hogy vendégjátékunkra
a kihirdetést követően szinte azonnal elfogytak a jegyek. 
Így a nagyobb nézőtérrel rendelkező Nagyszínpadon lehetőség van további  jegyvásárlásra, miközben 
az eddig online és személyesen vásárolt jegyek technikai cseréje az új nézőtérre a Nemzeti Színház szervezésében folyamatos. 

Szeretettel várjuk kedves nézőinket Budapesten is, a Színikritikusok által az évad legjobb kőszínházi előadásának választott vendégjátékunkra, amely elhozta a legjobb rendezés (Horváth Csaba) és a legjobb férfi epizódszereplő (Gyulai-Zékány István) díjat is. 

Kivilágos kivirradtig
vendégjáték
Időpont: 2023. december 18. 19:00
Helyszín: Nemzeti Színház, Nagyszínpad
Online jegyvásárlás 

Tóth Réka Ágnes: Kivilágos kivirradtig

Kivilágos kivirradtig - plakát fotó: Bonyhádi Károly

-színmű-

A Weöres Sándor Színház és a Forte Társulat koprodukciója.

Móricz Zsigmond 1898-ben játszódó regényének nem egy személy a főhőse, hanem egy társadalmi osztály: a vidéki dzsentri. Szereplői a magyar jómód komondorában bolhaként ugrálnak és pattintják le azt, akivel nem akarnak közösködni. Az örökös anekdoták és népdalok mellett a változás és a változtatás kérdése lebeg az alföldi ház feszült szobáiban, ahol István nap van minden hétvégén és a mulatság akkor is kivilágos kivirradtig tart, ha közben teli kristálypohárként törnek össze az álmok. Meddig tartható fent a látszólagos rend, ha a régi rendszerek kerekei elakadtak a sárban? Horváth Csaba rendezésében Móricz szövegeinek zeneisége és történetének örökérvényűsége erősödik fel a fizikai színház eszközeivel.

Rendező: Horváth Csaba

Szereplők: Szerémi Zoltán Bálint Éva Mari Dorottya Nagy-Bakonyi Boglárka Hajdu Péter István Sipos László Márk Fehér László (Forte) Gyulai-Zékány István Csonka Szilvia Némedi Árpád Balogh János Widder Kristóf Nagy Cili Antal D. Csaba Herman Flóra Horkay Barnabás / Forte Keller Dániel Keller-Dénes Emőke Szabó Tibor Németh Judit Némedi Árpád, Keller-Dénes Emőke, Keller Dániel

Bemutató: 2023. március 3., péntek, Színházterem

Színikritikusok Díj 2023.

  • A legjobb kőszínházi előadás
  • A legjobb rendezés: Horváth Csaba
  • A legjobb férfi epizódszereplő: Gyulai-Zékány István