ugrás a tartalomra

Elkezdődött a Mikve próbafolyamata

2024. március 6.
A Mikve, egy kortárs izraeli dráma, amelyet Widder Kristóf állít színpadra a Weöres Sándor Színházban. Bemutató 2024. április 19., Márkus Emília terem.
Nagy sikerrel játsszák a világ számos pontján Hadar Galron, kortárs izraeli drámaíró 2004-ben írt Mikve című darabját, mely sok humorral fűszerezett, megrendítően szép történet női sorsokról. Szombathelyen Widder Kristóf rendezi. Bemutató 2024. április 19-én, a Márkus Emília teremben.

-A Mikve lesz az idei évad negyedik bemutatója, és különlegessége, hogy csak nők szerepelnek benne.– köszöntötte az olvasópróbán az alkotókat Szabó Tibor, igazgató. Külön üdvözölte Gálhidy Gizella egyetemi hallgatót, aki vendégművészként Elisheva szerepében mutatkozik be színházunkban.

-A Mikve egy mélyen megélhető, drámai történet, amelyből nagyon szép előadás születhet. – kezdte az olvasópróbát  Widder Kristóf, aki másodszor rendez színházunkban. (tavaly a Sirályt állította színpadra)

-Szerettük volna, hogy könnyen mondható legyen a szöveg, ezért Tóth Réka Ágnes dramaturggal újrafordítottuk a darabot. Ráadásul 2019-ben az író, Hadar Galron átdolgozta a művét, mi pedig ezt a friss verziót fordítottuk le. A Mikve olyan értelemben fiktív darab, hogy bár a zsidó ortodox vallás szerves részei a női fürdők, ahol havonta a nők megtisztulnak, de a valóságban nincs olyan fórum jellegük, mint a darabban. A történet szerint havi rendszerességgel nyolc különböző helyzetű és korú nő találkozik a Mikvében, ahol megosztják egymással történeteiket saját életükről, gondjaikról. 

 Szereplők és alkotók a színlapon.



Hadar Galron: Mikve

Mikve plakát fotó: Bonyhádi Károly

-színmű-
Fordította: Tóth Réka Ágnes, Widder Kristóf

A mikve egy rituális fürdő, ahol az ortodox zsidó közösségben élő nők hónapról hónapra találkoznak egymással. A fürdő vezetőjének és újonnan felvett munkatársának azonban eltérő elképzelései vannak a hagyományokról és a szabályok követéséről. Kettejük konfliktusa határozza meg és alakítja azokat a női sorsokat, melyek az elhallgatás, a hűség, a szeretet és az ellenszegülés hullámaiban merülnek alá újra és újra a mikvében. Azon a helyen, ahol a nők lemeztelenedve szembesülnek saját magukkal, kérdéseikkel, vágyaikkal. Anyák és lányok, feleségek és szeretők szerepek és elvárások között sodródnak a férfiak által uralt, zárt világban, ahol az összefogás ereje és a szabadság iránti vágy megpróbál utat törni magának a megcsontosodott kötöttségek ellenére is.    



Rendező: Widder Kristóf

Szereplők: Csonka Szilvia Herman Flóra Bálint Éva Németh Judit Nagy Cili Mari Dorottya Nagy-Bakonyi Boglárka Gálhidy Gizella e.h.

Bemutató: 2024. április 19., péntek, Színházterem
Hagyományos zsidó dalok alapján a kórusátiratokat készítette: Widder Kristóf. Az előadásban elhangzik Födő Sándor Útra keltem című szerzeménye.