ugrás a tartalomra

Mikve - trailer

2024. április 16.
Anyák és lányok, feleségek és szeretők szerepek és elvárások között sodródnak a férfiak által uralt, zárt világban, ahol az összefogás ereje és a szabadság iránti vágy megpróbál utat törni magának a megcsontosodott kötöttségek ellenére is.

Hadar Galron: Mikve

Mikve plakát fotó: Bonyhádi Károly

-színmű-
Fordította: Tóth Réka Ágnes, Widder Kristóf

A mikve egy rituális fürdő, ahol az ortodox zsidó közösségben élő nők hónapról hónapra találkoznak egymással. A fürdő vezetőjének és újonnan felvett munkatársának azonban eltérő elképzelései vannak a hagyományokról és a szabályok követéséről. Kettejük konfliktusa határozza meg és alakítja azokat a női sorsokat, melyek az elhallgatás, a hűség, a szeretet és az ellenszegülés hullámaiban merülnek alá újra és újra a mikvében. Azon a helyen, ahol a nők lemeztelenedve szembesülnek saját magukkal, kérdéseikkel, vágyaikkal. Anyák és lányok, feleségek és szeretők szerepek és elvárások között sodródnak a férfiak által uralt, zárt világban, ahol az összefogás ereje és a szabadság iránti vágy megpróbál utat törni magának a megcsontosodott kötöttségek ellenére is.    



Rendező: Widder Kristóf

Szereplők: Csonka Szilvia Herman Flóra Bálint Éva Németh Judit Nagy Cili Mari Dorottya Nagy-Bakonyi Boglárka Gálhidy Gizella e.h.

Bemutató: 2024. április 19., péntek, Színházterem
Hagyományos zsidó dalok alapján a kórusátiratokat készítette: Widder Kristóf. Az előadásban elhangzik Födő Sándor Útra keltem című szerzeménye.