ugrás a tartalomra

A 2014/2015-ös évad tavaszi bérletének előadásai

2014. december 17.
Eugene O'Neill: Hosszú út az éjszakába, Székely Csaba: Vitéz Mihály, Neil Simon-Cy Coleman-Dorothy Fields: Sweet Charity, Victor Hugo: A király mulat - dráma, komikus történelmi tragédia, musical és ismét egy dráma a tavaszi bérlet kínálata.

2015. tavasz

Eugene O'Neill: Hosszú út az éjszakába

- dráma -

Fordította: Vas István

A Hosszú út az éjszakába O’Neill leginkább önéletrajzi ihletettségű színműve, szinte minden motívuma saját családjának történetét idézi. Olyannyira, hogy a szerző életében nem is engedélyezte a bemutatását, halála után viszont nagyon hamar világsiker lett, színpadon és filmen egyaránt.

A Nobel-díjas szerző darabja egy hosszú nap és egy boldogtalan család története. James Tyrone, az apa, jó nevű színész, aki az évek alatt feláldozta művészi karrierjét a stabil és könnyű keresetért cserébe. Jamie, a nagyobbik fiú, jobb híján szintén színész lett, céltalan életét a New York-i éjszakában pazarolja el. Edmund, a kisebbik fiú, író szeretne lenni, de valószínűleg súlyos beteg, és most a diagnózisra vár. Mary, az anya, nemrég jött vissza az elvonókúráról, ahol morfiumfüggőségét kezelték. Tyrone-ék reggel még kedélyesen ülnek a reggelizőasztalnál, és éjfélre életük ezer darabra hullik szét. Hogy ki a hibás mindezért? Ki tudja. És kié volt az első tévedés? Talán már nem is számít. Vagy mégis?

A Hosszú út az éjszakába a lappangó feszültségek mély emberismerettel megírt drámája, minden időben megrendítően mesél a családi boldogság és a megtartó szeretet szétfoszló illúziójáról.

"A fájdalom jelez valamit. Lehet tűrni, leplezni, csillapítani, de mindig van valami oka, amin lehet változtatni. De mi történik akkor, ha a fájdalmat megszüntetjük valamilyen szerrel? A szenvedés egy időre eltűnik, de szem elől tévesztjük a kiváltó okot is. Szertefoszlik a változtatni akarás is, aminek révén kapcsolatba kerülhetnénk önmagunkkal és másokkal, megszűnik az esély a kapcsolatra. O’Neill arról ír, hogy milyen megélni valakinek az elvesztését úgy, hogy az a valaki még él, fizikailag köztünk van. Arról ír, hogy milyen érzés, ha egy anya szorongását a családon belüli kapcsolatai sem képesek enyhíteni. Engem a Hosszú út az éjszakába c. darabból az érdekelt a leginkább, hogy milyen érzés megélni, ha a létezésünk nem tudja csillapítani annak a fájdalmát, aki miatt létezünk.” Szabó Máté rendező


Jordán Tamás a Hosszú út az éjszakába darabot jutalomjátéknak szánta a színház két meghatározó színészének. „Kiss Mari és Trokán Péter, a szombathelyi Weöres Sándor Színház két jelentős színésze, a nézők is imádják őket. Minden évben igyekszünk kiváló színpadi lehetőségeket biztosítani nekik, amelyekben folyamatosan bizonyítják tehetségüket, odaadásukat. Most a két nagy szerep egybevágott, én biztos vagyok benne, hogy brillírozni fognak a színpadon. A Hosszú út az éjszakába egy olyan klasszikus darab, amit időnként minden színház szívesen vesz elő. Az üzenete örökérvényű, mindig aktuális, a mai világgal is összerímel: az emberek nincsenek tisztában önmagukkal, elszúrják az életüket, nem tudnak támpontot adni sem saját maguk, sem a környezetük számára. A darab főhősei, szereplői ugyanolyan elesettek és megzavarodottak, mint mi magunk.”

Szereplők:
James Tyrone/Trokán Péter
Mary Cavan Tyrone/Kiss Mari
Ifj. James Tyrone/Orosz Róbert
Edmund Tyrone/Kenderes Csaba e.h.
Cathleen/Varga Dóra

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Díszlettervező: Khell Csörsz
Jelmeztervező: Füzér Anni
Zenei szerkesztő: Szabó Máté
Kellékes: Poór Éva
Ügyelő: Kovács Zsu
Súgó: Papp-Ionescu Dóra
Rendezőasszisztens: Kovács Nóra
Rendező: Szabó Máté

Bemutató: 2015. január 30. 19 óra, Nagyszínpad

 

Székely Csaba: Vitéz Mihály

- komikus történelmi tragédia tizennyolc képben -

A Weöres Sándor Színház által 2013-ban meghirdetett drámapályázat díjnyertes műve.

A drámapályázatot a szombathelyi Weöres Sándor Színház névadója születésének 100. évfordulójára hirdette meg. A kiíró elvárása volt, hogy a beadandó művek Weöres Sándor: Testamentum című írásának szellemében szülessenek.

Weöres Sándor: Testamentum
„Ha valaha síremléket, szobrot, emléktáblát kapok, vagy bármely intézet a nevemet viseli, mindegyikre véssék rá e sorokat:
Az emberiség akkor fog boldogulni,
– ha rááll az egyetlen józan, ráállható alapra: ha szükségleteit elégíti ki, és nem szenvedélyeit, bosszúvágyait, rögeszméit.
– ha módot lel arra, hogy ne legyen kénytelen eltűrni, hogy gonosztevők, őrültek, komédiások, mániákusok vezessék, fel bírja ismerni őket, és nem szolgálja többé az ő terveiket.
– ha érzi és tudja, hogy erőszakot és elnyomást tétlenül szétnyűni kisebb rossz, mint tettel legyűrni.
– ha úgy tevékenykedik, hogy nem árt vele se másnak, se magának. Ha ezt nem az egész emberiség, hanem csak egyetlen nép tudja: bármily megpróbáltatás és csapás érheti, mindig megerősödve és megsokszorozódva fog felemelkedni. Nem pusztul el, míg hatalom és fölény délibábjai helyett a józan mértékhez igazodik. Mértékét eltanulják a szomszéd népek is, majd azoknak szomszédai.”

A magyar színházi és irodalmi élet vitathatatlan tekintélyű képviselőiből álló zsűri - Alexa Károly, Hamvai Kornél, Molnár Piroska, Nádasdy Ádám, Valló Péter - 173 jeligés pályamunka közül választotta ki a nyertest: Székely Csaba író Vitéz Mihály című drámáját. A 3 millió forint összegű fődíjat Székely Csaba Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján, 2013. június 22-én, a szombathelyi Weöres Sándor Színházban vette át Szőcs Gézától.

Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója a pályázat kapcsán elmondta: „Izgatottan, szinte félelemmel olvastuk a pályázatra érkezett műveket, óriási volt a várakozás, hogy születik-e valami valóban különleges, értékes alkotás. Az is benne volt a pakliban, hogy nem találunk olyan darabot, amit érdemes bemutatni. A Vitéz Mihály olvasásakor nagy kő esett le a szívemről, majd külön boldogsággal töltött el, amikor kiderült, hogy Székely Csaba alkotása. Székelyt nemcsak én tartom nagyra, de ő a határon innen és túl is jegyzett, rangos, elismert szerző. Mint igazgató örülök, hogy a szombathelyi színház Székely Csaba ősbemutatóval is büszkélkedhet.”

Székely Csaba 1981-ben Marosvásárhelyen született drámaíró, munkásságát számos díjjal és elismeréssel jutalmazták. BBC rádiójáték-pályázat legjobb európai dráma díja (Do You Like Banana, Comrades?), Vilmos-díj, Szép Ernő-jutalom, Látó nívódíj, Örkény István Színház drámapályázat első díja, Színikritikusok Díja a legjobb új magyar drámáért (Bányavirág), Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díj, Brit Írószövetség Imison-díj, Weöres Sándor Színház drámapályázatának első díja, Színikritikusok Díja a legjobb új magyar drámáért (Bányavakság).

Székely Csaba a Vitéz Mihály kapcsán összefoglalta: „Erdély története mindig is zűrös volt, de a tizenhetedik század elejére a történelem szereplőinek sikerül végzetesen összebonyolítaniuk itt az eseményeket. A Vitéz Mihály címszereplője a legismertebb román nemzeti hős, majd minden romániai városban áll szobra. A karizmatikus Mihály vajda egymás ellen fordítja a székelyeket és a magyarokat, és simán elfoglalja Erdély trónját - erről a periódusról szól a dráma. Előbb foglalkoztatni kezdtek az ide vezető események, majd egyre jobban kezdett érdekelni maga Mihály. Az a folyamat érdekelt, hogyan válik egy ismeretlen kereskedő akkora manipulátorrá, hogy könnyedén egymás ellen fordít két népet, ez ma is nagyon aktuális. Felfedeztem Mihályban a kalandvággyal megáldott karrieristát, akiben jól megfér egymás mellett a tisztesség és álnokság; akinek az élet egyszerre mulatság és taktika; aki ritkán mond igazat, a hazugságait viszont komolyan gondolja; aki attól fogva, hogy ráérez a hatalom ízére, megállíthatatlanul tör előre. Egyszóval megláttam benne a mai politikust.”

Jordán Tamás igazgató a komikus történelmi tragédia rendezését a színház nemrégiben kinevezett főrendezőjére, Béres Attilára bízta, díszbemutatóját 2015. február 6-ra tűzte ki.

Béres Attila, a Weöres Sándor Színház főrendezője kiemelte:
"Számomra a legfontosabb és a legérdekesebb a Vitéz Mihály című darabban az ember és a hatalom viszonya. Azt a kérdést próbáljuk körüljárni, hogy hogyan hat a hatalom az emberre, hogyan változtatja meg a személyiségét, a hitét, a gondolkodásmódját, az egész életét. És főleg azt, hogy miért? Miért deformálja már-már szükségszerűen az embert a hatalom? Mik ennek a fokozatai? Megállítható ez a folyamat? Létezi-e a barátság a hatalommal bíró ember körül? Ez a darab, végtelenül humoros nyelvezetével, egy igencsak ironikus, már-már a groteszk határát súroló kórkép a máról… Ha úgy tetszik ez is egy karikatúra.”

Szereplők:

Mihály, krajovai bán, majd vajda/Bajomi Nagy György
Sztanka, a felesége/Csonka Szilvia
Mihálcsa, bojár/Szerémi Zoltán
Petrosz, kém/Mertz Tibor
Dorina, Mihály nagyanyja/Németh Judit
Sztroje, gazdag bojár, Mihály barátja/egy vallon lovag/Szabó Tibor
Radu, előbbi testvére/egy vallon lovag/Kálmánchelyi Zoltán
Preda, előbbi testvére/egy vallon lovag/Matusek Attila e.h.
Báthory Zsigmond, Erdély fejedelme/Miklós, Mihály fia/Jámbor Nándor e.h.
Báthory András, bíboros, majd fejedelem/Sztojka, bojár/egy főúr/Balogh János
Makó György, székely főkapitány/Novák, zsoldoskapitány/Basta, császári generális/Horváth Ákos
Velika, erdélyi udvarhölgy/egy szajha/Hartai Petra e.h.
Sennyei Pongrác, erdélyi tanácsúr/Mihály szolgája/Kelemen Zoltán
Ravaszdi György, erdélyi tanácsúr/Vass Szilárd
Kornis Mihály, erdélyi tanácsúr/árus/egy székely/Endrődy Krisztián
Fehler, prágai hivatalnok/egy szajha/egy fiú/Edvi Henrietta e.h.
Spiegl, prágai hivatalnok/egy szajha/Tudora, bojárlány/Fekete Linda
Blende, prágai hivatalnok/Vlahovics Edit
II.Rudolf, német-római császár/Avass Attila
Mátyás főherceg, a császár öccse/Szabó Róbert Endre
Katona/prágai hivatalnok/Móri Csaba
Egy szajha/prágai hivatalnok/Németh Gyöngyi
hivatalnokok a prágai udvarban/mindenki
katona/mindenki
urak, mulatozók, nép/mindenki

Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Pilinyi Márta
Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Csatazenék dobra: Vörös Emil
Kellékes: Jenei Ágnes
Súgó: Balogh Lívia
Ügyelő: Győrváry Eszter
Rendezőasszisztens: M. Kapornaki Rita
Rendező: Béres Attila

Ősbemutató: 2015. február 6. 19 óra, Márkus Emília terem

Az előadás megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott!

Neil Simon-Cy Coleman-Dorothy Fields: Sweet Charity

- musical -

Charity Hope Valentine a New York-i éjszakában dolgozik - ahogyan ő fogalmaz: adakozik -, egy lepukkant lokálban táncol és vadidegen férfiakat tesz boldoggá. Szívének rejtett csücskében azonban egyetlenegy vágy él, az, hogy végre valaki őt ajándékozza meg a boldogsággal. Valaki, aki szereti, aki nem csapja be, nem csalja meg, nem lopja el a pénztárcáját, és nem használja ki. Mert Charity csak ilyen férfiakkal találkozik, és minél jobban hisz nekik, annál csúnyábban végzi. Minél nyitottabb szívvel közeledik az emberekhez, annál komikusabb helyzetekbe kerül. Aztán egy szép napon ez a szeretnivaló lány bent ragad egy liftben egy fiúval, aki végre kedves, rendes és... klausztrofóbiás. Talán most rámosolyog a szerencse. Talán most sikerül.

A Sweet Charity című musicalt Federico Fellini Cabiria éjszakái című világsikerű filmje alapján írta a Neil Simon-Cy Coleman-Dorothy Fields trió. A darab ősbemutatójára 1966-ban került sor a Broadway-n, Bob Fosse rendezésében, akinek neve már ismerős lehet a szombathelyi közönségnek a Kabaré és a Chicago bemutatói kapcsán. A musicalben - melynek zenei világa a '30-as évek Amerikájának jazz-, swing- és spirituálé világát követi. Olyan, azóta már világslágerré nőtt dalok hangzanak el, mint a Momentán vagy a Big Spender.

A főbb szerepekben: Nagy Cili, Fekete Linda, Németh Judit, Bálint Éva, Horváth Ákos, Jámbor Nándor e.h., Matusek Attila e.h.

Rendező: Béres Attila

Victor Hugo: A király mulat

- dráma -

Megőrizheti-e egy művész alkotói és erkölcsi szuverenitását, ha feltétel nélkül a hatalom oldalára áll? Van-e joga ettől kezdve méltányosságot és szolidaritást várni a közvéleménytől, ha a diktatúra esetleg a magánéletét is gátlástalanul kikezdi? Állhat-e személyes bosszút az ő apai érzelmeit is lélektelenül semmibe vevő politikai és morális gazemberen, aki történetesen a feljebbvalója? Ezek a kérdésfelvetések nem egy kritikus hangvételű, kortárs társadalmi drámából származnak: ezek Victor Hugo 1832-ben bemutatott, s mindjárt az első előadás után betiltott színpadi műve, A király mulatcímű romantikus tragédia alapgondolatai. Egy korabeli francia lap sietett is felvilágosítani a szerzőt: „Hugo úr ne ámítsa magát, darabjai sokkal inkább politikai, mint irodalmi rendszere miatt találnak ellenállásra; a csatákat, melyek munkái körül folynak a színházban és az újságokban, sokkal inkább a pártszellem, mint az irodalomelmélet szelleme mérgezi meg. "Pedig a dráma cselekménye három évszázaddal korábban, I. Ferenc, a féktelen kicsapongásairól és korántsem mindig gáláns nőügyeiről elhíresült francia király idejében játszódik. Főhőse Triboulet, a csípős megjegyzéseivel senkit nem kímélő, nyomorék udvari bolond, akinek egyszer csak rá kell döbbennie, hogy a szoknyavadász uralkodónak az ő titokban felnevelt, még a széltől is óvott, gyönyörű lányát is sikerült becserkésznie, s ezért tehetetlenségében gyilkos bosszút forral...Aki most hirtelen felkiáltana - „De hiszen ez Verdi Rigolettója!" -, az bizony nem téved: valóban Hugo művéből írták az olasz opera e gyöngyszemének szövegkönyvét.

A darab Valló Péter rendezésében, Jordán Tamás főszereplésével kerül színre.

A főbb szerepekben: Jordán Tamás, Sodró Eliza, Kálmánchelyi Zoltán, Nagy Cili, Trokán Péter, Bálint Éva, Endrődy Krisztián, Orosz Róbert, Horváth Ákos, Edvi Henrietta e.h.

Rendező: Valló Péter

 

 

TAVASZI BÉRLET - 4 előadást tartalmaz

kedd esti, szerda esti, csütörtök esti és szombat délutáni előadásokra 9.500 Ft
péntek esti és szombat esti előadásokra 10.500 Ft

 

Várjuk szeretettel a színház jegyirodájában:

9700 Szombathely, Király u. 11.
Telefon: 94/ 318-738
E-mail: jegy@wssz.hu

Nyitva tartás: hétköznapokon 9 és 17 óra között.

Az e-mailekre csak munkanapokon (hétfőtől péntekig) 9 és 17 óra között áll módunkban válaszolni. Megértésüket köszönjük.

A diák- és nyugdíjas kedvezmények a bemutató előadások kivételével bármelyik napon igénybe vehetők a színház saját előadásaira.

Jegyfoglalás telefonon és e-mailben: 94/318-738, jegy@wssz.hu

Foglalt jegyek átvétele a helyszínen: az előadás kezdése előtt legkésőbb 30 perccel. Az át nem vett jegyeket a határidő lejárta után értékesítjük! Amennyiben foglalását töröltetni szeretné, kérjük, jelezze a 94/318-738-as telefonszámon vagy a jegy@wssz.hu e-mail címen.

A jegypénztár a színházban (Akacs M. u. 7.) az előadások kezdése előtt 60 perccel nyit.

Szent Márton kártya, SZÉP-kártya, Erzsébet utalvány (kultúra), Erzsébet utalvány (szabadidő), Erzsébet utalvány (ajándék), Sodexho utalvány (kultúra), Top Premium ajándékutalvány (EDENRED) és Ticket Culture & Sport utalvány (EDENRED) elfogadóhely!

A Szent Márton kártyával rendelkezőknek biztosított kedvezmények: 10 százalék kedvezmény az elővételben megvásárolt jegyekre, bérletekre.

A kedvezményt a Szent Márton kártya bemutatásával csak a tulajdonosa veheti igénybe, kizárólag személyi igazolvánnyal, vezetői engedéllyel, diákigazolvánnyal vagy útlevéllel együtt érvényes. A Szent Márton kártya nem átruházható, azt és az általa nyújtott kedvezményeket kizárólag tulajdonosa érvényesítheti.

A kártya egy darab színházjegy, bérletvásárlás esetén egy darab bérlet kedvezményes vásárlására jogosít. A kedvezmény csak elővétel esetén, a színház Király utcai jegyirodájábanérvényesíthető, az előadás előtt, helyszíni jegyvásárláskor nem. Online jegyvásárlás esetén a kedvezmény nem érvényesíthető. Bérletajándékozás esetén, ha a megajándékozottnak nincs Szent Márton kártyája, a kedvezmény nem érvényesíthető.

Amennyiben Szent Márton kártyával vásárolt jegyet, úgy kérjük, az előadásra is hozza magával kártyáját. A színházban nézőtéri munkatársaink ezt kérik és ellenőrzik.


A Király utcai jegyiroda január 5-én, hétfőn 9 órakor nyit.

A SZÍNHÁZI JEGYPÉNZTÁR (Akacs M. u. 7.) NYITVA TARTÁSA:

December 21-től 26-ig: ZÁRVA
December 27-én, szombaton: 14 órától 15 óráig, 18 órától 19 óráig
December 28-án, vasárnap: 14 órától 15 óráig, 18 órától 19 óráig
December 29-én, hétfőn: 18 órától 21.30 óráig
December 30-án, kedden: 18 órától 19 óráig
December 31-én és január 1-jén: ZÁRVA
Január 2-án, pénteken: 18 órától 19 óráig
Január 3-án, szombaton: 14 órától 15 óráig, 18 órától 19 óráig
Január 4-én, vasárnap: 14 órától 15 óráig, 18 órától 19 óráig

Weöres Sándor Színház jegyiroda

9700 Szombathely, Király u. 11.
tel.: 94/318-738
email: jegy@wssz.hu