ugrás a tartalomra

A boldog végre most nincsen szükség

2018. április 5.
Horgas Ádám évek óta rendez a Weöres Sándor Színházban. Ezúttal David Auburn: Egy bizonyítás körvonalai című színművét viszi színpadra a Márkus Emília teremben. Bemutató: május 18.

Horgas Ádám új rendezése Chicagóba repíti majd közönségét. Ilyen volt az olvasópróba.

A Weöres Sándor Színház igazgatói irodája ismét remek helyszín: A Grönholm-módszer sokszor körbejárt asztalán most vaskos szövegkönyvek sorakoznak. Ezek az Egy bizonyítás körvonalai David Auburn tollából, Debreczeni Júlia fordításában. A színészek körben az asztalnál: Szabó Tibor, Jámbor Nándor, Alberti Zsófi, Ágoston Katalin, valamint Nagy Katica egyetemi hallgató.

Nem boldog, de nem is semmitmondó

Nem lesz boldog vég, mondja Horgas Ádám a felolvasás előtt – aki azt várja, annak csalódnia kell. Az eredeti színműben helyükre kerültek a dolgok, de olyan semmitmondónak tűnt az egész. Egy konfliktusokra épülő színdarabban nem kell mindig elsimítani a problémákat, olykor jobb lebegve hagyni, vagy egyszerűen kijelenteni: a matematikában az is megoldás, ha nincs megoldás – teszi hozzá a rendező. Majd felolvas: elejétől végig. A szövegkönyv dialógusok mérhetetlen sorából áll – komoly szövegtudást igényel.

David Auburn darabját 2000-ben Pulitzer-, 2001-ben pedig a legjobb színdarabnak járó Tony-díjjal jutalmazták. Mind külföldi és mind hazai viszonylatban is méltán elismert színészek kaptak már szerepet a különböző rendezések során. Magyarországon elsőként a Merlin Színházban mutatták be 2003-ban, akkor Tóth Anita, Schell Judit, Andorai Péter és Schmied Zoltán négyese játszotta.

A kerettörténetben egy őrült professzorral (Szabó Tibor) találkozhatunk, akinek életében csupán egy közel egyéves józan időszaka volt. A zsenialitása viszont mindennek ellenére megkérdőjelezhetetlen. Édesapja ápolása miatt Catherine (Ágoston Katalin/Nagy Katica e.h.) a professzor kisebbik lánya otthon marad – közel áll apjához, sokban hasonlítanak: a zsenialitásban és az őrültségben. A professzor egykori tanítványa, Hal (Jámbor Nándor) kutakodik a tudós jegyzetei között, majd Catherine is ad neki egy nem mindennapi matematikai levezetést, melyet viszont sajátjának vall. Itt kezdődik az a végeláthatatlan érvelés, melyhez megoldást talán csak a függöny, a meghajlás, a tapsvihar ad majd.

Még van idő beszerezni a négyzetrácsos füzeteket, hogy levezethessük a bizonyítást, vagy legalább felvázoljuk a körvonalait: a bemutató május 18-án 19 órakor a Márkus Emília teremben várja majd az egyenlet megoldásait.

 

szerző: Vas Népe (Szerző: Lutor Katalin)
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.