ugrás a tartalomra

A forgószínpad diktálja a ritmust

2012. április 1.
Móricz Zsigmond unokái - Kolos Réka és Kolos Virág - is részt vettek Jordán Tamással, és a színészekkel együtt azon a közönségtalálkozón, amelyet szombaton este a Rokonok című előadás után rendezett a színház.

Jordán Tamás nem a Móricz Virág (Móricz Zsigmond lánya) által jegyzett átiratot használta fel a Rokonok színpadra állításához, hanem saját, az eredetivel teljesen egyező szövegét. Ehhez azonban kellett a két jogörökös - Kolos Réka és Kolos Virág – hozzájárulása. Az unokák Nyíregyházán láttak már egy három felvonásos előadást, nehezen tudták elképzelni a szombathelyi, forgószínpados megoldást, de hagyták Jordán Tamást dolgozni. Végül úgy gondolták, hogy a gyors jelenetekből álló darab sokkal jobban követi a regényt, sokkal életszerűbb, mint egy statikus, több felvonásos játék. Úgy vélik: sajátos, ám meghatározó Jordán Tamás rendezése, a színészek alakítása.

Kolos Réka szerint kifejezetten hatásos, hogy a forgószínpad diktálja a ritmust, egyik jelenet sem hosszú, nincs idő a kidolgozásra, hiszen az élet is erről szól: nem jut mindig idő kibeszélni, feldolgozni a problémákat.

Kolos Virág szerint elfelejtjük, hogy nem Móricz idejében játszódik a történet, annyira mai, annyira aktuális. Jordán Tamás ehhez hozzátette, hogy minden szó olvasható a regényben, amelyben olyan, ma használatos szavak is szerepelnek, mint a bóvli vagy a maffia.

Egy néző, aki Csöngéről (Weöres Sándor ezen a településen töltötte gyermekkorát) érkezett, eleinte gyorsnak érezte a hirtelen váltásokat, attól félt, hogy szétesik a darab, amely aztán összeállt, és épp ettől vált hitelessé, életszerűvé.

Egy fiatal színházlátogató Kopjáss István lelki vívódását hiányolta, váratlanul érte öngyilkossága. Jordán Tamás elmondta, hogy a Móricz-regényben sincs külön rész erről, épp attól erős a főszereplő megsemmisülése, majd halála, mert nincs képileg megjelenítve: megfoghatatlan.

Egy másik néző azt várta, hogy érjen már véget az előadás, mert annyira felzaklatta a polgármester és a bankár cinikus, erkölcstelen viselkedése. Azon gondolkodott, hogy hasonló szituációban ő mit tenne, lenne-e menekülése.

A társulatból Horváth Ákos, Märcz Fruzsina, Kelemen Zoltán, Zayzon Zsolt, Mertz Tibor, Nagy Cili és Szabó Tibor szólt hozzá a darabhoz, válaszolt a kérdésekre a közönségtalálkozón.

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Rokonok

Móricz Zsigmond Rokonok című regénye a Weöres Sándor Színház színpadán

Csak pörög, és pörög...

Itt aztán mindenki rokon

A Rokonok már a spájzban vannak