ugrás a tartalomra

A „nevettető” diákok Jelesre vizsgáztak

2022. január 16.
A színinövendékek roppant nehéz maszkokat vettek magukra, de elbírták. Jeles András olyan világot hívott életre a Weöres Sándor Színház kisszínpadán, amely állásfoglalásra késztet, amely megoszt, nem lehet elbújni előle, nem lehet nem jelen lenni.

Jeles András olyan világot hívott életre a Weöres Sándor Színház kisszínpadán, amely állásfoglalásra késztet, amely megoszt, nem lehet elbújni előle, nem lehet nem jelen lenni.

Hátborzongatóan fenséges és iszonyatos játék

Az alap Victor Hugo hétszáz oldalas romantikus regénye, ebből vétettek a filmes precizitással színpadra vitt töredékek, jól követhető dramaturgiában. Megannyi korhű snitt, tökéletesre koreografált életkép a 17. századi Angliából, emberi gyarlóságról, a művészet nagyszerűségéről és hiábavalóságáról, komoly kikacsintásokkal a jelenbe. Főhősünk a Nevető Ember, akinek arcára a sors merev mosolyt faragott: egy tragikus, letörölhetetlen bohócarcot. Ő és három társa: Ursus, a vándorcirkuszos varázsló, a tündérlelkű vak lány, Dea, szerelme a nevettető torzalak Gwynplaine, valamint az emberfarkas, Homo – a Green-Box társulatának csepűrágói. Harlekin ősalakjai: bölcs bolondok, művészek, társadalmon kívüli, utazgató angyalok. A Nevető hiába kap új ruhát, lesz Lorddá, plasztikai sebész a korban nem lévén, maszkja marad a bohóc-bolondé.

A főpróbán már látszott, súlyos anyag született, színésznövendékek lévén tényleg monumentális vállalkozás. A diákok roppant nehéz maszkokat vettek magukra, de elbírták. A szerda délutáni főpróbát láttuk: a nagy csönd után megérdemelték a tapsot az alkotók…

Pais-H. Szilvia

VICTOR HUGO REGÉNYE ALAPJÁN ÍRTA: JELES ANDRÁS

SZEREPLŐK:
GWYNPLAINE – Takács Dániel
Gyermek Gwynplaine – Baráth Ferenc
Dea – Lévai Tímea
Ursus – Poppre Ádám
Homo – Nyulassy Attila
Hercegnő – Varga Dóra
Bíró I., Serif – Balogh János
Bíró III., Wapentake – Szabó Róbert Endre
Bíró II., Nicless mester – Kristóf Roland
Továbbá: Farkas Ádám, Unger Tünde, Papp- Ionescu Dóra, Pusztai Fanni, Szalay Katinka, Borbiró András, Nagy Eszter, Budai Dávid, Schmidt Róbert, Senkovics Petra

 

DÍSZLETTERVEZŐ: Perovics Zoltán
DÍSZLET KIVITELEZŐ: Mészáros Tibor
JELMEZTERVEZŐ: Bánki Róza
JELMEZ KIVITELEZŐ: Bukvai Albertné
KELLÉKES: Juhász Ádám
ZENEI VEZETŐ: Melis László
KORREPETITOR: Falusi Anikó
A RENDEZŐ MUNKATÁRSA/SÚGÓ: Kovács Nóra
RENDEZŐ: Jeles András

Nevető ember / Bonyhádi Károly

T I Z E N H A T É V E N A L U L I A K N A K N E M A J Á N L O T T !

További előadások:

November 8-án és 29-én 19 órakor.

Helyszín: Márkus Emília terem

szerző: szilva