ugrás a tartalomra

A Székely-dráma ősbemutatója

2015. február 5.
Február 6-án mutatják be Szombathelyen Székely Csaba Vitéz Mihály című komikus történelmi tragédiáját, mely tavaly, a Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára kiírt drámapályázat díjnyertes műve lett.

A beadandó művek Weöres Testamentum című írásának szellemében kellett, hogy szülessenek. A 173 darab jeligés pályamunka közül végül Székely Csaba Vitéz Mihály című drámája lett a nyertes.

A 33 éves székely író a hazai és az erdélyi irodalom jelenleg egyik legkedveltebb és legfoglalkoztatottabb szerzője 2011-ben szerzett országos ismertséget Bányavirág című, eufemisztikus Erdély-kép romboló színdarabjával.

Székely Csaba nem szeretne „oldalak kedvence lenni” – ezt már a Heti Válasznak nyilatkozta tavaly nyáron – ezért is ügyel arra, hogy minden számára tetsző színház felkérését elfogadja. A fiatal szerzőt az utóbbi időben számos díjjal és elismeréssel jutalmazták: BBC rádiójáték-pályázat legjobb európai dráma díja (Szeretik a banánt, elvtársak?), Vilmos-díj, Szép Ernő-jutalom, Színikritikusok Díja a legjobb új magyar drámáért (Bányavirág), Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díj, Brit Írószövetség Imison-díj, Színikritikusok Díja a legjobb új magyar drámáért (Bányavakság).

Székely a szombathelyi premierről azt mondta: „A Vitéz Mihály címszereplője a legismertebb román nemzeti hős, majd minden romániai városban áll szobra. A karizmatikus Mihály vajda egymás ellen fordítja a székelyeket és a magyarokat, és simán elfoglalja Erdély trónját - erről a periódusról szól a dráma. Előbb az ide vezető események, kezdtek foglalkoztatni, majd egyre jobban kezdett érdekelni maga Mihály. Az a folyamat hogy, hogyan válik egy ismeretlen kereskedő akkora manipulátorrá, hogy könnyedén egymás ellen fordít két népet, és ez ma is nagyon aktuális. Felfedeztem Mihályban a kalandvággyal megáldott karrieristát,…aki ritkán mond igazat, a hazugságait viszont komolyan gondolja; aki attól fogva, hogy ráérez a hatalom ízére, megállíthatatlanul tör előre. Egyszóval megláttam benne a mai politikust.”

Jordán Tamással, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatójával a szombathelyi ősbemutató miatt készítettünk villáminterjút:

Mikor figyelt fel Székely Csabára?

Székely Csaba számomra akkor lett jelentős író, mikor találkoztam 2012-ben a Bányavirággal. Ez az írása a Színikritikusok Díját is kiérdemelte, joggal.

Látta már korábbi darabjait?

Csak a Bányavirágot láttam és nagyon meglepett az új nyelvezete. Nagyon tetszett.

Mikor elolvasta Székely Weöres-pályázatra készült írását, mi volt az első benyomása?

A Vitéz Mihály című darabot Székely Csaba jeligésen adta be a Weöres Színház drámapályázatára. Nekem az eredményhirdetés után volt alkalmam elolvasni, bár a zsűri véleménye alapján pozitív elfogultsággal álltam hozzá, mégis felülmúlta a várakozásomat. Nagyon jelentős művet ismertem meg.

Tudatosan válaszotta Béres Attilát a darab rendezőjének?

Érdekeses egybeesés történt. Béres Attila színházunk főrendezője, magától értetődött, hogy ő legyen a nyertes darab színpadra állítója, de ezen kívül valóban jó, hogy a szerző és rendező régóta ismerik egymást, mindketten marosvásárhelyiek.

Ön szerint egy újabb „Székely Csabás” darabot kapunk, vagy a történelmi téma miatt más hangot ismerhetünk meg a szerzőtől?

Izgalmas újdonságokat vélek felfedezni a nyelvében és a cselekmény bonyolításában is. A történelmi téma lehetőséget ad arra, hogy a belőle készült előadás örökérvényű törvényszerűségekről beszéljen.

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Vitéz Mihály

A drámapályázat nyertese

szerző: Válasz.hu