ugrás a tartalomra

A színház, meg a fiatalok

2013. május 21.
A Weöres Sándor Színház és a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ közös filmes pályázatot hirdetett fiatalok számára: Színház és én címmel.

Mindenkinek itt a helye - mondta Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója annak a filmpályázatnak az eredményhirdetése kapcsán, melyet közösen hívtak életre a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ BTK Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékével, s a végén a résztvevőknek felajánlotta egyik főpróbájuk látogatását. Színház és én - ezt a nevet kapta a pályázat, melyre tizenkét alkotás érkezett, s a zsűri ezek közül választott ki rendhagyó módon kettőt, amelyet díjaztak.

Az értékelésben elhangzott, a riport-film műfaja nagyon nehéz, de szerencsés lett volna, ha nagyobb bátorsággal vágnak neki a fiatalok az alkotómunkának, a saját kíváncsiságukra (is) hagyatkoznak. Ezt Tanai Ibolya, a Szombathelyi Televízió felelős szerkesztője, a zsűri egyik tagja mondta. A bírálók között helyet kapott Jordán Tamás, valamint Lovass Tibor is, a Westpannon Audiovizuális Médiaklaszter elnöke. Utóbbi hozzátette, köszönet jár minden alkotónak a munkáért, nehéz volt az értékelés, így úgy döntöttek, az összképet díjazzák, s így két alkotás emelkedett ki a mezőnyből.


 

A zsűri Horváth Dorottya és Greffen Petra Balogh János színművészről szóló alkotását ítélte meg a második legjobbnak, míg az első helyezett a Bicsák Boglárka-Feiner Janka-Pittmann Glória által készített Czukor Balázs színművészről szóló alkotás lett.


 

S ha már a fiatalok a színházban voltak, a szervezők megragadták az alkalmat, hogy közös beszélgetésbe kezdjenek, ha úgy tetszik dilemmázzanak.A Café Dilemma rendezvényét néhány hónapja indították útjára az egyetemisták azzal a céllal, hogy olyan témákról beszélgessenek mindig az adott téma szakértőivel, érintettjeivel kiegészülve amelyek foglalkoztatják a fiatalokat, a közösségeket. Annak ellenére, hogy olyan témák kaptak helyet, mint a műsorpolitika, a színészlét, a kulturális elidegenedés vagy éppen a színház integrációja Szombathelyen, a legtöbb szó mégis arról esett: hol vannak a fiatalok, s hogyan lehetne elérni, hogy eljöjjenek, betérjenek, s a magukénak érezzék a színház világát. A nyílt és őszinte beszélgetés legnagyobb előnye talán éppen az volt, hogy nem csak a fiatalok és a színészek találkoztak, hanem a gondolatok, világok is, s a nézetek is ütköztek. Kezdetnek talán ez sem rossz...

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Színészportrékat készítettek diákok

Színházi Dilemma és színészportré pályázat eredményhirdetés

A tavalyi alkotások videói

 

 

szerző: Vas Népe (Szerző: Ambrózai Zsuzsanna)
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.