ugrás a tartalomra

A szombathelyi „csodapalotának” páholya is lesz

2010. június 17.
Jordán Tamással a volt Hemo félig kész épületében szemlélődtünk. A színház direktora, ha teheti, minden nap eljön ide. Kezében tervrajzokkal fel-alá sétálgat a félig kész színházépületben, és betájolja, mi hol lesz.

Alattunk a Hemo helyén a „Csodapalota” új épületszárnyainak oszlopai magasodnak. Jordán Tamással, a színház igazgatójával a betonig lecsupaszított épület tetején vagyunk. Sisakosan, az alattunk levő mélységgel küszködve egyensúlyozunk át egy pallón. Tájékozódási pontjaink a mélyben: az egykori Hemo emeletre felfutó kopottas márványlépcsője, és az egykorvolt katonai kultúr-rezidencia étterme. Valahol itt fenn, az új szárnyban alakítják majd ki a kamaratermet. Jordán Tamás hozzáteszi: a legkorszerűbb technikai nívón, állítható nézőtérrel és színpaddal. Itt a szárnyban kerül elhelyezésre egy vezérlővel ellátott TV stúdió és egy hangstúdió is.

 

Hihetetlen dolog, hogy itt színház épülhet

„Minden túlzás nélkül, életem főműve lesz” – jelenti ki a direktor, majd hozzáteszi, ha teheti, minden nap eljön ide. Kezében tervrajzokkal fel-alá sétálgat a félig kész színházépületben, és betájolja, mi hol lesz. „Szerelmese vagyok ennek az épületnek... Elképzelem a jövőt, és látom a csodapalotánkat. Ez tényleg nagyon jó színház lesz, mindennek meglesz a helye és az ideális mérete. A szombathelyiek el se tudják még képzelni, de tényleg rá se fognak ismerni az egykori Hemo-ra.”

Fent az eljövendő kamaraterem tetőszerkezetéről az emeleti társalgó felé vesszük az irányt: itt is minden beton, de már stabilabbnak érezzük helyzetünket: valahol a régi épület emeleti részén járhatunk. Nehéz ideidézni az eljövendő közösségi pihenő- és kiállítóteret. Oldalt folyosó vezet a leendő gazdasági irodák és az igazgatói szoba felé. Jordán Tamás az irodájából kifelé nézeget: az épület külső fala is közel másfél méterrel kijjebbre kerül – magyarázza -, közelebb az Akacs Mihály utca frontjához.

 

A csodapalota nagytermében páholy is lesz

Az emeleten átevickélünk a nagyszínpadhoz, újdonság, hogy egy frissen lebetonozott karzatra léphetünk: az új nagyterem felső szintjére egy kicsinyke páholyt is építettek. Aztán lent is megszemlézzük a nagytermet. A régi márványlépcsőn biztonságosabb mélységekbe jutunk. A tér betonig lecsupaszítva, kilógó vezetékeivel egy épülőfélben lévő gyárépületre hajaz. Az aljzatot már megmagasították, így a korábbi tíz centi helyett húszcentis eltérés lesz a nézőtéren a sorok között, jobban látszik majd a színpad. Természetesen változik a technika és az új épületszárny felépítésével két oldalról is megközelíthetővé válik a színpad.

A külső és belső megjelenésen túl – teszi hozzá Jordán - megváltozik az épület gépészeti és hőtechnikai rendszere, valamint a hőszigetelési jellemzői. Ennek következtében jelentősen javul a hőtartó képessége, ezzel is csökkentve a fenntartási költségeket.

 

Mozgássérülteknek liftet is kialakítanak

Oldalt a korábbi kettő helyett megannyi öltőző-helyiség sorakozik, itt lesz a ruhások birodalma, lesz külön szárítóhelység, fodrásztár, jelmezraktár és bútorraktár. „Hihetetlen, hogy minden el fog férni, és nem kell konténerekben tárolnunk a búrokat.” – teszi hozzá Jordán. Oldalt áll a portásfülke is, itt külön színészbejáró lesz, a folyosóról az oldalsó parkolóhoz vezet az út, természetesen azt is átalakítják.

Fent a színpad fölött a tetőn kap majd helyet az új színészklub, ahol jó időben a stáb a teraszon, kint a szabadban is pihenhet.

A ruhatár marad a régi helyén, mögötte a volt színészklub helyén újfent étterem lesz, ahonnan átriumos terasz nyílik majd a szabadba. A térség szabadtéri előadások és kertmozi-vetítések helyszíne lesz. Az étterem – teszi hozzá Jordán – szintén teret adhat színházi előadásoknak, beszélgetéseknek, és egyéb programoknak, ahogy az alsó szinten kialakításra kerülő próbaterem is, így összesen négy játszásra alkalmas helyisége lesz a színháznak.

 

Madách Tragédiájával avatják fel a színházat

A munkálatok kezdetén a felújítással megbízott ZÁÉV Zrt. az új épület átadását október 16-ára ígérte, most ezt egy hetes csúszással, október 22-ére tervezik. De ha a mostani ütemtervet sikerül tartani – teszi hozzá Jordán -, akkor reményeik szerint 2011. január 11-én az első premierrel: Madách: Az ember tragédiájával felavatják a szombathelyi színházat.”

szerző: szilva