ugrás a tartalomra

A szüzesség illúziója: Weöres-szülinap a Sárkánnyal

2013. június 23.
Miközben Szombathely utcáit diónyi nagyságú jégzuhatag veri, addig a színház aulájában pezsgővel a kézben, Weöres Sándorra koccintunk. Ha élne, most lenne 100 éves.

100 éve született Weöres Sándor, a „legbölcsebb gyermek". Az egyik legtöbbet lapozott magyar költő, aki nélkül nincs gyerekkor, aki hintaként álomba ringat, eget a földdel létraként összeköt. Aki épp száz éve itt a városban, Szombathelyen az akkori szülőotthonban, a mai Palace Irodaházban látta meg a napvilágot, ámbár, ha Weöresről esik szó, óhatatlanul mindenkinek Csönge jut eszébe. Szombathely a 100. apropóján június 22-én centenáriumot szervezett, amelynek csúcspontja hol máshol, Magyarország egyetlen róla elnevezett színházban, a Weöres Sándor Színházban zajlott, teltházban, prominensekkel és terülj-terülj állófogadással. Ahol bebizonyosodott az is, hogy Weöres nem csak zseniális költő, hanem nagyon is színpadképes szerző, Valló Péter rendezésében a Szent György és a Sárkány az idei évad egyik kiemelkedő színházélménye lett.

Használjuk a létrát!

A szokottnál is nagyobb puccparádéba öltözött Szombathely krémje, mindenki ott tolongott a színházi aulában, aki a helyi politikában és közéletben számít: nagyestélyiben és öltönyösen, pezsgővel a kézben hangolódott Weöres estéjére. Miközben aztán, a fő téma, míg az előadás meg nem kezdődött, a kinti égzengés, a jégzuhatag és özönvízszerű esőzés lett.

Az estet Szombathely polgármestere, Puskás Tivadar nyitotta, aki nemes egyszerűséggel Weöres utódainak és leghűbb barátjának titulált bennünket. Majd elmesélte, a szombathelyi Weöres-születésnapon reggel 9 órakor útjára indult a MÁV-csoport legújabb matricás mozdonya. A Weöres-vonat az ígéretek szerint az elkövetkező évben a MÁV és a GYSEV közreműködésével az egész országot bejárja. (A mozdony alapszíne a fehér, a homlokfrontokon a kék dominál. A Bombardier villanygép két oldalán a nyelvi virtuozitásáról híres költő két, különböző időszakokból származó portréja szerepel.)

Jordán Tamás szombathelyi lokálpatriótaként harangozta be Hende Csaba országgyűlési képviselőt, aki emlékeztetett arra, milyen a véletlen, hogy honvédelmi miniszterként épp egy volt honvédségi objektumban ünnepeljük a névadó költő centenáriumát. "Ne várj csodát. Mert a csodás ígéret teljesül anélkül, hogy csoda történne" – idézte Weörest. A szombathelyi színház létrejöttét is egy ilyen, beteljesült csodás ígéretként definiálta, amely a valódi nemzeti összefogás egyik példája: sok ember munkájának gyümölcse, ami pártok felett álló ügy volt. Mert mi emberek, legbelül mindannyian összetartozunk – hangsúlyozta.

Egy méltó ajándék: Szent György és a Sárkány

Ez nem az a cikk, amelyben a Szent György és a Sárkányról mélyre ásó kritika születik, de az őszi évadban visszatérek rá. „Komoly kihívás” – harangozza be a darabot Jordán a premier előtt, „használjuk a létrát”, idézte a költő szavait: "Felettünk az ég, alattunk a föld, de bennünk van a létra." Olyan színház lett, amit szeretek, gondolati munka. 21 századi posztmodern átgondolás: amibe minden belefér, korhű jelmezek, keresztény legenda, a 20. századi diktatúrák lenyomata, szűzáldozással és tüzes látomással.

Mesterien szép nyelvezettel, izgalmas díszletvilágban, Valló rendezésben átgondolt és fajsúlyos karakterekkel. Száz éves bölcsességgel átitatott anyakirálynéval (Kiss Mari), a bábkirály Trokán Péterrel, szenzitív és tüzes megrontóval (Czukor Balázs), emberi Szent Györggyel, a hamvas színpadi jelenségként feltűnő Sodró Elizával, és a fogyatékos királylányt zseniálisan megformáló Nagy Cilivel.

Nem túlzás, Weöres létrája – futószalagja ezen az estén nagyon telibe talált, percekig szűnni nem akaró tapssal jutalmaztuk Valló profán-misztikus, inkább tragikus, mint komikus rendezését. Méltó ajándék ez Weöresnek.

Aki hárommilliót nyert Weöressel

Az est zárásaként Jordán lépett a színpadra, a Sárkány főpapjából újra direktor lett: Szőcs Gézával átadták Székely Csaba drámaírónak az épp egy éve meghirdetett Weöres Sándor drámapályázat fődíját. (174 érvényes pályamű érkezett, ezek közül választották ki a legjobbat, amelyet három millió forinttal jutalmaznak.) Székely Csaba legújabb drámájáról előzetesen csak annyit tudtunk meg, hogy Mihail Viteazu a központi alakja. (A kiírás értelmében a drámát először a Vas megyei Életünk folyóirat jelenteti meg, és a Weöres Sándor Színház a 2014/2015-ös, csak magyar darabokból összeállított évadja során viszi színre.) Székely Csaba neve nem ismeretlen színházi körökben, az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díj birtokosa. Tavaly a Bányavízzel megnyerte az Örkény Színház drámapályázatát, idén pedig a BBC hangjáték-pályázatán nyert Imison-díjat a Szeretik a banánt, elvtársak? című hangjáték forgatókönyvéért.

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Weöres Sándor: Szent György és a Sárkány

Weöres Sándor drámapályázat

Centenáriumi Weöres-bemutató Szombathelyen

 

 

szerző: Nyugat.hu (Szerző: Pais-H.Szilvia)