ugrás a tartalomra

Alakul a POSZT

2013. március 29.
Összeállt az idei, 13. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjának menetrendje. A nagyszínházi produkciók között látható majd A félkegyelmű is.

Stenczer Béla színművész, a POSzT ügyvezetője a június 6-a és 15-e között zajló rendezvénysorozatról tartott csütörtöki pécsi sajtótájékoztatón elmondta: a 12 versenyprodukcióból 22 előadást és a díjkiosztó gálaestet láthatja a közönség. Hozzátette: egy darabot játszanak a Zsolnay-negyedben működő Janus Egyetemi Színházban, a többinek a Pécsi Nemzeti Színház ad otthont.

A magyar színházi világ legnagyobb eseményeként számon tartott POSzT versenyprogramjaira a jegyeket április 20-a után kezdik árusítani, de a tervezett 140-180 off-program közül azokra, amelyek a Kodály Központban lesznek, már április 8-tól válthatók belépők.

Stenczer Béla a Kodály Központba tervezett off-programok közül kiemelte Varnus Xavér orgona - és Lajkó Félix hegedűművész közös fellépését, a Vígszínház Pesten Születtem című szcenírozott koncertjét, továbbá a tajvani Gouguang Opera Company tradicionális kínai operáját.

Szólt arról, hogy a száz éve született Gobbi Hilda és Weöres Sándor alakját kiállításon idézik fel. A Művészetek és Irodalom Házában felolvasó színházi rendezvényeket, a Jókai téren utcaszínházi előadásokat, gyerekfoglalkozásokat, kézműves vásárt tartanak.

A Zsolnay-negyedben a Janus Egyetemi Színház és a Bóbita Bábszínház tagjai szórakoztatják a közönséget. A város egyik vendéglőjében Bodrogi Gyula, a nemzet színésze, a POSzT díszvendége főz majd.

Az ügyvezető megjegyezte, hogy a pécsiek által rendkívül népszerű Sétatér ismét szerepel a találkozó hivatalos helyszínei között.

Kőhalmi Andrea, a fesztivál másik ügyvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a találkozó idei költségvetése a tavalyinál várhatóan 20 millió forinttal kevesebb, 150 millió forint lesz, ezért további támogatókat keresnek, és azon dolgoznak, hogy az eseményt a megszokott magas szakmai színvonalon bonyolíthassák le.

Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója azt mondta, hogy a teátrum a POSzT-ot megelőzően, május 29-e és június 2-a között rendezi meg az 1. Pécsi Családi Fesztivált, amelyen 11 teátrum 13 produkciójának 17 előadását láthatja a nagyközönség. Mint hozzáfűzte, mivel a darabok mindegyike számot tarthat nemcsak a gyerekek, hanem szülők, nagyszülők érdeklődésére is, kiváló alkalmat kínálnak a családi együttlétre, kikapcsolódásra.

Az idei POSzT versenyprogramjában, amelyet március elején hoztak nyilvánosságra, hat vidéki, négy fővárosi és két határon túli előadás szerepel. A nagyszínházi produkciók között lesz a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában Dosztojevszkij műve, A félkegyelmű; a Miskolci Nemzeti Színház Tennessee Williams-darabbal, A vágy villamosával versenyez. A debreceni Csokonai Színházból Feydeau Bolha a fülbe című darabja, míg a komáromi Jókai Színházból Shakespeare III. Richárdja kapott meghívást. A Vígszínház a Jó embert keresünk című Brecht-darabbal, az Örkény Színház pedig a Peer Gynt című Ibsen-drámával érkezik.

A kamara- és stúdiószínházi előadások között verseng a Nemzeti Színház Kleist-előadása, az Amphitryon; a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadásában Székely Csaba Bányavakság című darabja; a Pécsi Nemzeti Színháztól a Picasso kalandjai; a Proton Színház és a Trafó produkciójában Mundruczó Kornél Coetzee-adaptációja, a Szégyen; a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Színésznők című de Angelis-produkciója; valamint a kaposvári Csiky Gergely Színházban bemutatott McDonagh-darab, a Vaknyugat.

Részletek: poszt.hu

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

A félkegyelmű is a POSzT-ra megy

Szombathelyi díjeső

 

szerző: MTI