ugrás a tartalomra

Alföldi Jordánnal játszik

2013. február 13.
Közösen állt színpadra Jordán Tamás és Alföld Róbert: Az utolsó óra címmel csütörtökön a Rózsavölgyi Szalonban mutatták be azt az előadást, amelynek középpontjában a világhírű pszichoanalitikus, Sigmund Freud áll.

Jordán Tamás az MTI-nek nyilatkozva felidézte: Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon vezetője hívta fel a kétszereplős darab bemutatásának ötletével. Miután elolvasta Mark St. Germain Freud's last session című művét, amelyben Freud szerepe várt rá, örömmel elfogadta a felkérést. Mivel sohasem dolgozott még színpadon Alföldi Róberttel, nagyon érdekelte, hogy milyen együtt játszani vele, és érdekelte maga a feladat is.

Mint elmondta, a történet helyszíne London, 1939-ben járunk, Hitler már bombázza a várost. A 83 éves Freud szájüregi rákban szenved, nem sokkal a halála előtt játszódik a darab. Freud elhívja otthonába azt az általa személyesen nem ismert írót, aki támadta írásaiban, hogy elbeszélgessen vele arról, hogyan lehetséges az, hogy egy 40 éves értelmes ember egyik napról a másikra ateistából istenhívő lesz. Freud meggyőződéses ateistaként ezt nem tudja megérteni, ezt kéri számon - mondta.

"Mindenkit foglalkoztat ez a kérdés, azokat is, akik mélyen istenhívők, azokat is, akik ateisták és különösen azokat, akik nem tudják eldönteni" - fogalmazott a színművész. A darabról és szerepéről szólva elmondta: szellemesen megírt anyagról van szó, jó riposztokkal, öröm játszani és jó együtt dolgozni Alföldi Róberttel.

A darab külön érdekessége, hogy Jordán Tamás, aki a Nemzeti Színház előző igazgatója volt, a jelenlegi, épp leköszönő vezetővel készít közös előadást. Ezzel kapcsolatban Jordán Tamás elmondta: ugyan kívülről érdekes lehet, de őket egyáltalán nem befolyásolta ez a furcsa tény. Az előadás magyarországi premierjének látványtervezője és rendezője is Alföldi Róbert.

Jordán Tamás partnere következő bemutatójában Kálmánchelyi Zoltán lesz; Anthony Shaffer Mesterdetektív című művét márciusban mutatják be Szombathelyen. Jordán Tamást emellett az Örkény Színházban a Macskajátékban, a Pinceszínházban a Karácsonyi ének című darabban láthatja a közönség, és szerepel a műsoron a Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben című estje is.

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Jordán Tamás együtt játszik Alföldi Róberttel

szerző: MTI
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.