ugrás a tartalomra

Drámapedagógiai workshop

2018. január 12.
A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ helyi tanárokkal és a Weöres Sándor Színház munkatársaival drámapedagógia workshopot szervezett.

A Kerekasztal Kelet-Közép-Európa első színházi nevelési társulata. Küldetésül olyan témák feldolgozását választották, amelyek életkortól függetlenül mindenki számára érdekesek lehetnek. A mostani workshopon Lipták Ildikó, Hajós Zsuzsa és Nyári Arnold képviselték a szervezetet.

Az est célja a középiskolás korosztály színházi életbe való bevonása volt. Ehhez elsőként a tanárok ültek le és oldottak meg egy feladatot, ami a következő volt: Fekete Linda, Szabó Róbert Endre és Matusek Attila színészek előadtak egy jelenetet. A két férfi igazgatóhelyettesi pozícióra pályázott abba az intézménybe, ahol Linda az igazgatónő. Az állásinterjún Attila rámenősségével, míg Róbert a tényleges kompetenciáival próbált győzedelmeskedni. A végső döntés mégsem a várakozásoknak megfelelően alakult: Linda Attilát választotta a pozícióra.

E döntés miértjeire kellett – csoportokba rendeződve – választ találni, majd prezentálni a többieknek. Több csoport alternatív befejezéssel, minidarabbal is előrukkolt.

Ez az első lépés volt azon az úton, melynek végeredményeként szeretnék, ha teljes osztályok is érkezhetnének a színházba egy-egy délelőtti óra keretében közös gondolkodásra, kisebb előadás összeállítására.

A színház 2017-ben csatlakozott az Európai Színházi Konvencióhoz, melynek kapcsán bekapcsolódott a Young Europe III. nevezetű programba. A projektben való részvételhez novellapályázatot hirdettek, melyre három-négyoldalas alkotásokat várnak. Ennek leadási határideje: január 23. A színház ezzel mindenki számára kitárta kapuit.

szerző: Vas Népe (Szerző: Lutor Katalin, fotó: Unger Tamás)