ugrás a tartalomra

Elhunyt Balikó Tamás

2014. december 1.
Ötvenhat éves korában elhunyt Balikó Tamás színész, rendező, a Pécsi Nemzeti Színház volt igazgatója. A Weöres Sándor Színházban Michael Fryan-Hamvai Kornél: Szigliget című bohózatát rendezte.

Balikó 1978-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakán tanult Békés András osztályában. 1981-től 1986-ig a Pécsi Nemzeti Színház színésze volt. 1987-1990 között elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakát is, ahova Ádám Ottó tanítványaként járt. 1987-1991 között a Madách Színház, a Vígszínház, a Radnóti Miklós Színház, a József Attila Színház, a Szegedi Nemzeti Színház és a Pécsi Nemzeti Színház tagjaként tapsolt neki a közönség. 1991-1993 között a Városligeti Labdatér Teátrum művészeti vezetőjeként dolgozott. 1993-ban lett a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, ezen a poszton 2011-ig dolgozott. 2003-2008 között a Nemzeti Színház művészeti tanácsadója volt, 2011-től a Siklósi Várszínházat vezette. Korábban tanított a Kaposvári Egyetem művészeti karának színházi intézetében.

Balikó Tamás rendezéseit határozott elképzelés, biztos színészvezetés jellemezte. Főbb rendezései közé tartozott Nádas: Takarítás, O,Neill: Utazás az éjszakába, Christie: A vád tanúja, Mamet: Floridai öröklakás eladó, Rossini: A sevillai borbély, Miller: Az ügynök halála, s egyebek mellett Bernstein: West Side Story című darabja.

Olyan filmekben láthatták a nézők, mint a Mephisto, az Üvegtigris, a Privát kopó vagy a Tűzvonalban című tévésorozat.

szerző: MTI (fotó: Thália Színház)