ugrás a tartalomra

Évadzáró sajtótájékoztató

2012. június 5.
Jordán Tamás régi vágya, hogy olyan színházat hozzon létre városunkban, ahová nemcsak azért térnek be az emberek, hogy egy-egy darabot megnézzenek, hanem azért, mert a színház az a HELY, ahol otthon érzik magukat.

Jordán Tamás régi vágya, hogy olyan színházat hozzon létre városunkban, ahová nemcsak azért térnek be az emberek, hogy egy-egy darabot megnézzenek, hanem azért, mert a színház az a HELY, ahol jól érzik magukat, ahol találkozhatnak egymással, illetve a színészekkel, megbeszélhetik ügyes-bajos dolgaikat, röviden: ahol otthon érzik magukat.

A színház egyik fontos szerepe, hogy közösségi tér legyen, akár a görögöknél az agora vagy a rómaiaknál a fórum. Az agora és a fórum a köztér, a nyilvános hely szerepét töltötte be, ahol zajlott a piac, a vásár, a gyülekezés, a törvénykezés. Fontos politikai döntések is születtek itt, például az athéni agorán ítélték halálra Szókratészt.

Bár napjainkban már nem divatos a méregpohár általi halál, Jordán Tamás azt szeretné, ha a színház a társadalmi élet központjává válna. Az igazi színház nem attól hatékony, ha valaki megnéz egy műsort, majd távozik, és éli tovább addigi életét, hanem amikor egy húr megpendül a lelkében. Ilyenkor nem csupán egy egyszerű előadáson vesz részt, jóval több történik annál.

A direktor célja, hogy változást hozzon a környezetébe. Az élet Szombathelyre hozta, az önkormányzat közgyűlése öt évre újra bizalmat szavazott tervei megvalósításához, tehát minden adott. Jordán hisz abban, hogy a művészet képes megváltoztatni a gondolkodásmódunkat, képes mássá tenni a világot, különösen a mikrokörnyezetünket. Sokan még ma is túlmisztifikálják a színházat, úgy gondolják, az egy szent hely, ahová nem tehetik be a lábukat. A mítosz megszüntetését segíti, ha előadás után a nézők beülhetnek az étterembe, beszélgethetnek a színészekkel, megoszthatják egymással gondolataikat, problémáikat, világmegváltó álmaikat. Ehhez azonban meg kell szólítani az embereket. Az esetek többségében a plakát nem elég, hiszen csak azok figyelmét kelti fel, akik amúgy is érdeklődnek a színház iránt. Hatékonyabb a személyes kommunikáció, ezért Jordán azt tervezi, hogy szeptembertől délutánonként 20-30 emberrel találkozik a bizonytalanok táborából.

Olyanokat szeretne meggyőzni, akik nem utasítják el teljesen Thália papjait, de még nem jutottak el a színházig. Mindenkinek vannak ismerősei, barátai, akikről tudják, hogy nem színházlátogatók. Ha X szól Y-nak, Y pedig Z-nek, máris könnyebb a toborzás. Ezzel a módszerrel az a kb. 2000 ember - akik még nem tudják magukról, hogy szeretik a színházat -, is megszólítható. Így kialakul egy hálózat, amely a város szellemi életében is meghatározó lehet. Az emberekben él az igény arra, hogy találkozzanak, és ez a találkozás színvonalas legyen. Legalkalmasabb erre a színház, mint a civil társadalom elsőszámú bástyája. Ehhez természetesen nekünk is meg kell hoznunk az áldozatot, időt és pénzt fordítani rá.

A Weöres Sándor Színház igazgatója már eddig is bebizonyította, hogy képes álmai megvalósítására, az eddig eladott bérletek száma önmagáért beszél. Összesen 6366 bérletet sikerült eladniuk az őszi, tavaszi és ifjúsági bérletsorozatban. Az összes néző száma pedig az előadásokkal és a Thea- tér programjaival együtt 2011. augusztus 1-je és 2012. június 8-a között 59 947. A sajtótájékoztatón megismerkedhettünk a 2012/13-as évad programjával is.

 

1. A 2012/2013-as évad bérletes előadásai:

Nagyszínpad:

Molnár Ferenc: Játék a kastélyban

rendező: Jordán Tamás, bemutató: 2012. szeptember 28.

 

Wasserman-Leigh-Darion: La Mancha lovagja

rendező: Silló Sándor, bemutató: 2012. november 30.

 

Anthony Shaffer: Mesterdetektív

rendező: Horgas Ádám, bemutató: 2013. március

 

Peter Shaffer: Black Comedy

rendező: Mohácsi János, bemutató: 2013. május

 

Kamaraszínház (Márkus Emília terem):

Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok

rendező: Ivo Krobot, bemutató: 2012. október 5.

 

Georges Feydeau: Kézről kézre

rendező: Hamvai Kornél, bemutató: 2012. december

 

Dosztojevszkij: A félkegyelmű

rendező: Jeles András, bemutató: 2013. február

 

Egressy Zoltán: Portugál

rendező: Szerémi Zoltán, bemutató: 2013. május

 

2. Repertoáron maradó produkciók

Nagyszínpad:

Masteroff – Kander – Ebb: Kabaré, rendező: Béres Attila

Kander-Ebb-Fosse: Chicago, rendező: Keszég László

William Shakespeare: Szentivánéji álom, rendező: Mohácsi János

Moliére: Nők iskolája, rendező: Valló Péter

 

Márkus Emília terem:

Reginald Rose: Tizenkét dühös ember, rendező: Silló Sándor

Zalán Tibor – Huzella Péter: Hetvenhét, rendező: Jordán Tamás

Háy János: Rák Jóska, dán királyfi, rendező: Soós Péter

Urs Widmer: Top Dogs, rendező: Béres Attila

 

Stúdiószínpad:

Sultz Sándor – Koleszár Bazil Péter: A jó pálinka itassa magát, rendező: Koleszár Bazil Péter

Varázskendő – Egérbolygó, rendező: Devecsery László

Széllel szembe (Jordán Tamás önálló stand up estje)

 

Folytatjuk a Szakmák Színháza és a Mérnökszínház országos turnéját, valamint a Hetvenhét című interaktív mesejátékkal is megyei és országos turnét tervezünk.

 

3. Műsoron maradó Thea-tér és egyéb programok:

Kötelező olvasmány

Tudomány a színpadon

Viccel ütjük agyon

Császárok napja

Miért szép?

Színházi Szösszenet

Színházszerda

Talán

Exponálás

Időszaki kiállítások

Kis versmondás

 

4. Új tervek

A már létező ifjúsági bérletes előadások mellett a 2012/13-as szezon tervei között szerepel egy színházra tanító/nevelő előadás. Miből lesz a cserebogár címmel olyan rendhagyó produkciót állítunk színpadra, amely azt mutatja be, hogyan teljesedik ki egy jelenet az olvasópróbától a bemutatóig. Mit ad a pusztán elmondott szöveghez egy rendezői instrukció, a díszlet, a jelmez, a zene, a koreográfia és a világítás.

Jövőre lesz névadónk, Weöres Sándor centenáriuma. Ez a legfontosabb 2013. évi rendezvénysorozatunk:

- Az évforduló napján, június 22-én tartjuk Weöres Sándor örök érvényű művének, a Szent György és a sárkánynak díszbemutatóját, melyet Valló Péter rendez.

- A 2012/13-as szezon ifjúsági bérletének előadásai között szerepel a Katona József Színház szombathelyi születésű művészének, Fekete Ernőnek Mennyekbe vágtató prolibusz című Weöres-estje.

- Több ezer diák részvételével a szombathelyi főtéren Nagy versmondást tartunk az ünnepelt verseiből.

- A centenárium tiszteletére meghívásos drámapályázatot írunk ki és vállaljuk, hogy a díjazott műveket bemutatjuk. (Ennek feltétele, hogy a majdani zsűri csak az arra érdemes műveknek adjon elismerést.)

- Országos szavalóversenyt rendezünk a Weöres Sándor Színházban általános és középiskolások számára.

- Weöres Sándor életútját bemutató kiállítást tervezünk.

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Bérletvásárlás szeptember 15-ig

Nyolc bemutató a szombathelyi Weöres Sándor Színházban

A következő évad műsorterve

Jordán Tamás: "Változzon a környezetem, azt szeretném!"

Tökéletes fészket akar

 

 

szerző: Vaskarika (szerző: Rozán Eszter)
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.