ugrás a tartalomra

Falakon túl - Terepbejáráson a Hemoban

2010. március 16.
A szerkezet ugyan a régi, de amióta az építők a Hemot elfoglalták, már az összes közfalat kidöntötték. Sisakot kapunk, hogy körbenézhessünk. Az építés részleteiről a projektvezetőt, Strobl Ákost kérdezzük.

A kerítésen túl, a Helyőrségi Klub megkopott kőtömbje körül építési törmelék alkotta dombok. A tujákat körülötte (tudják, a bejáratnál) már kivágták, amúgy egyre kevesebb dolog emlékeztet a régi katonai objektumra. A szerkezet ugyan a régi, az elmúlt tizenöt nap során azonban, amióta az építők az objektumot elfoglalták, már az összes közfalat kidöntötték. Sisakot kapunk, hogy körbenézhessünk.

A bent és a kint ugyanaz, hangosak a gépek, fúj a szél, márciusi dermesztő hideg. Külön kupacba dobálva vezetékhalmok, kiszerelt berendezések fekszenek a betonpadlón. Mementóként a női mosdóban még árválkodik egy vécékagyló, amúgy a régi berendezéseknek nyoma sincs. 10-15 munkás falakat vés, gépeket szerel. Amúgy minden gépesítve zajlik –mesélik, a közfalakat sem kézzel döntötték ki. Bent a színpadkép meglehetősen futurisztikus, az Ember tragédiája falanszter-jelenete elevenedik meg, fent a színpadon az üres-betontérben egy reflektor világít: drótok, csövek és vezetékek táncolnak szerteszét. Izgalmas performansz, amit most kevesen élvezhetnek.
Egyetlen kis terem maradt a Hemoban viszonylag épen, itt fűtenek is: az igazgatói iroda melletti térség, ahová az építésvezető szállásolta be magát. A műszaki tervek tapéta gyanánt körben a falakon.

Az átépítést a ZÁÉV ZRT végzi Filep Ákos tervei alapján, 990 millió forintért

Az építés részleteiről a projektvezetőt, Strobl Ákost kérdezzük, aki azt ígéri: Szombathely színháza hamarosan látványosan elkezd épülni. Megtudjuk, a bontási munkák egy részén, a villamos- gépészeti és statikai bontáson már túl vannak. Az építkezés megkezdésével várnak, mivel a tervellenőrzési folyamatok még nem zárultak le. Jövő hét végéig ledöntik a hátsó traktust is, így az épület egyharmad része végképp eltűnik. Összességében, fogalmaz a projektvezető, a volt Hemo épületének hetvenöt százaléka marad meg, emellett a főbejárattól jobbra új részeket: stúdiókat, kiszolgáló-helyiségeket építenek. A területen jelenleg 10-20 ember dolgozik, a ZÁÉV szombathelyi alvállalkozói, de a munkások létszáma idővel nőni fog, és eléri majd a 100-120 főt is.

Az építkezést előre gyártott elemekkel végzik, így a beruházás második üteme sokkal látványosabb lesz, mint a mostani bontás. Strobl Ákos szerint nyár végére már látni lehet a végeredményt. Ha minden a tervek szerint halad szeptemberre befejezik, utána következik a speciális színház-technológia beszerelése.

szerző: szilva