ugrás a tartalomra

Fekete Linda berobog

2012. augusztus 29.
Fekete Linda, a Weöres Sándor Színház színésznője ment, énekelt és győzött: megnyert egy énekversenyt Franciaországban. Sőt, szerepajánlatot is kapott: énekelne-e musicalben.

Fekete Lindát a Kabaré-előadás Sally-jeként ismerhette meg a szombathelyi közönség. A Kabaré azért is fontos Linda életében, mert próbaidőben esett szerelembe kollégájával, Kálmánchelyi Zoltánnal, követve a fikció utasításait: Zoli játszotta-játssza a Berlinbe témáért érkező, Sally Bowlest megtaláló fiatal amerikai írót.

Szerencsére nemcsak a Kabaré van még mindig műsoron (már bérleten kívül) a WS Színházban, hanem tart a valódi szerelem is. És mert mindketten utazók, tavaly Linda gyerekkorának meghatározó helyszínén, Brazíliában kalandoztak, az idén pedig úgy döntöttek, hogy beveszik Franciaországot, először Párizst. (Igen: szabadság, művészet.) Linda a párizsi élményeket úgy foglalja össze, hogy "mindenhol jó, de a legjobb az Eiffel-torony lábánál". Azt mondja, tényleg különös vonzása van ott a térnek: megfog, nem enged.

De van még egy hely Franciaországban, amely legalább akkora hatást gyakorolt Lindáékra. Vagy inkább Linda gyakorolt hatást a helyre: úgy hívják, Royan, a város a tengerparton, délen. Jártukban-keltükben akadt a kezükbe a fölhívás: egy klub nagy énekversenyt rendez. Mint kiderült, már hosszú hónapok óta tartott az előválogatás, rengetegen jelentkeztek. Linda beszállt, továbbjutott. Mit továbbjutott, azonnal bejutott a döntőbe, tizenkilenc francia versenyző társaságában. Most képzeljünk egy nagy színpadot a tengerparton (megvan?), képzeljünk el hozzá egy háromezer fős, telt házas nézőteret. Itt foglalt helyet a verseny zsűrije is (polgármester, színházi emberek, újságírók stb.), de a bírák még véletlenül se ülhettek egymás mellé: hogy biztosan egyedül döntsenek. Linda a Flashdance című film többszörösen díjazott (Oscar, Golden Globe stb.) főcímdalát, a "What Feeling"-et kapta. Nehéz, hát nehéz: nem volt apelláta.

Ne fokozzuk tovább: Linda kiállt (megcsinálta azt a híres taposást-toporzékolást is), énekelt is (beleadott mindent, viszont nem hagyta, hogy elszabaduljon). Állva bravózott a közönség. De az eredményhirdetés alkalmával nem akart hinni a fülének: "Olyan érzés volt, mikor a színművészetin a harmadrostán kimondták a nevemet. Úristen, kellek!"

Megnyerte a versenyt. A fődíj, a kétszemélyes fekete Vespa robogó ebben a pillanatban még Royanban várja a sorsát. Mindenesetre Linda az első helyezés mellé mindjárt szerepajánlatot is kapott: játszana-e musicalben. A válasza úgy szólt, hogy ahhoz előbb mindenképpen egyeztetni kell a szombathelyi Weöres Sándor Színházzal.

szerző: Vas Népe (Szerző: Ölbei Lívia, Fotó: Kálmánchelyi Zoltán)