ugrás a tartalomra

Feldmár András szombaton a színházban

2009. április 15.
„Szabadság, szerelem” címmel Feldmár András tart előadást április 18-án, szombaton 16 órakor a színházban. A Kanadában élő magyar pszichológus, pszichoterapeuta aktívan dolgozik terapeutaként, beszámolókat tart, tanít, számos szervezet számára végez szakértői, tanácsadói munkát. Rendszeresen jön Magyarországra, a Feldmár Intézet szervezésében szakmai konzultációkat, csoportokat, kurzusokat vezet. Ezúttal Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban találkozhatunk vele.

Feldmár András tevékenysége szemben áll a pszichológia hagyományos útjaival: elítéli a diagnosztizálás széles körben elterjedt módszerét, az ezen alapuló terápiát, a betegségek, emberek címkézését, és egyes kivételes eseteket leszámítva a gyógyszeres kezelést. Támogatja az LSD szakértő felügyelettel való használatát.

1940-ben született Budapesten. Tizenhat éves korában szökött meg a családi otthonból és Magyarországról, Kanadáig meg sem állt, ahol előbb matematikus lett, majd később pszichológiát és filozófiát tanult. 1974-ben ismerkedett meg R. D. Laing skót pszichiáterrel, aki elméleti és gyakorlati munkásságában radikálisan megkérdőjelezte a 20. századi pszichiátria dogmáit.

Feldmár András / Gomba

Szakemberekkel, teológusokkal, művészekkel és elszánt civilekkel arra keresik a választ, hogy hogyan tudnának a lélek és tudat sebeitől szenvedő emberek az orvos-beteg reláció kiszolgáltatottsága helyett élő, gyengéd, szeretetteli kapcsolatokból erőt merítve meggyógyulni és visszatalálni a hétköznapok boldogságába.

A Feldmár Intézet nonprofit szervezet. Célja a mentálhigiénés kultúra és az ezzel összefüggő szabad gondolkodás előmozdítása Magyarországon, a kirekesztett és megbélyegzett emberek társadalmi integrációjának elősegítése. Az Intézet programjain keresztül olyan nyílt, szabad társadalom megteremtéséhez járul hozzá, amelyben a különbözőségek is befogadásra kerülnek, ahol az önálló gondolkodás és kreativitás erény, és ahol az egyén szégyen nélkül vállalhatja önmagát minden érzékenységével, furcsaságával, egyediségével és különlegességével együtt.

"Szabadság, szerelem! E kettő kell nekem. Szerelmemért föláldozom Az életet, Szabadságért föláldozom Szerelmemet." Feldmár András tavalyi három előadását ez a Petőfi-vers ihlette. Ha a szeretet önkényes rabszolgaság, hogyan lehet szabadon szeretni? A szex, a latin sexus a seco szóból ered, ami azt jelenti, hogy elvágni vagy elválasztani, vajon miért nem beszélünk akkor nexről is, ami a nexus, nectere szavak gyümölcse lehetne, hiszen ez utóbbi jelenti azt, hogy összekötni. Feldmár lebilincselő stílusában arról mesél, hogy milyen közel kerülhetünk egymáshoz és hogyan, anélkül hogy ezért bárkinek is szenvednie kellene.

Az előadásra korlátozott számban adhatunk el jegyet, ezért kérjük, részvételi szándékát a WSSZ jegyirodájában jelezze. (jegy@wssz.hu; 318-738, Szombathely, Király u. 11.) A belépődíj 500 forintba kerül.

szerző: Gomba