ugrás a tartalomra

Föllépett a falu rossza: évadnyitó a Fő téren

2015. szeptember 13.
A X. Big Band Fesztivál Fő téri díszletében jól mutat szombaton kora délután a Weöres Sándor Színház évadnyitója: a fináléban a falu rossza lejött a színpadról és táncba vitte a közönséget.

Jordán Tamás igazgató köszöntőt mond, Orosz Róbert ellenállhatatlan bájjal, Latabár után szabadon arról énekel elkerekedett szemű értetlenséggel, hogy vajon miért szeretik őt annyira a nők – hát mi értjük, az az igazság. A Fő téri nagyszínpaddal szemben vagy luftballonokat kerget, vagy álldogálva nézelődik, vagy rendes néző módjára helyet is foglalt a közönség. Tisztára olyan, mintha az Akacs 7. telt házas nagytermében lennénk, csak itt süt a nap, és fölöttünk az ég. Mint amikor a színházalapítás évében bérletkampánnyal járta a társulat a megyét, éppen csak a klasszikus echós szekeret cserélte föl autóbusszal.

A bérletvásárlásra buzdító szlogen most úgy módosul, hogy ne egyenek – vegyenek bérletet. A műsorvezető szerepében Fekete Linda tart állandó kontaktot a kedves publikummal (az évadnyitó műsort Ostyola Zsuzsával ketten szervezték, szerkesztették), és persze a bérletes Ványa bá ­promóciónál nem maradhat el a gyönyörű (és kegyetlen) orosz románc, Szabó Róbert Endre és a gitárja közreműködésével. Az anyai ágon orosz Linda Jámbor Nándort is határozottan leállítja, amikor az teli torokból énekelni kezdi az O, sole mio­t – nézze csak meg jobban a forgatókönyvet, nem olasz dal következik, hanem orosz, orosz, orosz.

Minden bérletes – és bérleten kívüli – reménybeli bemutatóból kapunk egy kis ízelítőt, A kriplitől a Woody Allen-­komédián át a Móricz-­előadásig és a tavaszi szezonban esedékes Márton-­játékig. Színre lép Horváth Ákos, Németh Judit, Kelemen Zoltán, elemükben vannak a kaposvári színművészeti egyetemisták – egyáltalán, jó itt a Fő téren. Amikor pedig a tavaszi Mohácsi­-bemutatóról esik szó, Jámbor Nándor nekiindul, és öles léptekkel lesétál a színpadról: „Én vagyok a falu rossza egyedül...” De nincs egyedül: Kecsa vezetésével délies hangulatú táncház kerekedik a színpad előtt. Kálmánchelyi Zoltán megjegyzi: tényleg, szervezhetne a színház táncházat máskor is. Levezetés a közeli kávézóban, ahol az asztal körül a világ árnyéka is megjelenik. Este Császárok napja a Krúdy Klubban – könnyed történelmi lecke kezdőknek és haladóknak. Jó lenne tudni, mire tanít a történelem.

szerző: Vas Népe (Szerző: Ölbei Lívia)