ugrás a tartalomra

Gengszterváltás a Farm Bt-ben

2009. október 30.
A filmes brigád szétfúrja, agyonveri, lelkileg kizsigereli egymást. A vezetők maradnak vezetők, jakuzzis mocsárban dőzsölő piócák. Dömötör Tamás keserédes drámájában nincs igazság és nincs felmentés.

Premier előtt, a főpróba-hét utolsó akkordjaként csütörtök este zártkörű előadáson debütált a pornósokból reklámfilmesekké avanzsált farmstáb keserédes tragikomédiája: a Farm Bt. Teltház, röhögés és döbbenet a szombathelyi kamaratermi széksorok közt, több síkon zajló megfeszített filmes és színházi munka a tv-s vezérlővé átalakított színpadon és a stúdióban.

A pénz beszél, a kutya ugat

Fábri Sándor szavaival élve a szemünk előtt zajlik a gengszerváltás: hőseink pornófilmesek, nyomorult és szerethető kisemberek, a „disznók”, akiket az aktuális vezetés kihasznál és becsap. Fellázadnak, új, független céget alapítanak. Feláll a formális vezetés: két főnökkel, Golyóval és Szilárddal. Az áhított szocialisztikus rend azonban csak ideig-óráig tartható: ahogy szokás, az egyenlők közt lesznek egyenlőbbek. Elhatározzák, eztán minőséget forgatnak! A közös álom a képzelt filmes csúcs, egy egészestés játékfilm. Az út azonban igen rögös: a filmes Kánaánba Kenó-sorsolásokon és potencianövelő-reklámokon keresztül vezet. A brigád tagjai, ahogy a nagykönyvben meg van írva, szétfúrják, agyonverik, lelkileg kizsigerelik egymást. A vezetők maradnak vezetők, jakuzzis mocsárban dőzsölő piócák. Nincs megtorlás, nincs igazság és nincs felmentés.

A bt. katasztrófája aktualitásoktól és napi politikai huzavonáktól mentes, nagyon mai és nagyon egyetemes. Élesen megrajzolja azokat a vonalakat, amelyek mentén egy demokratikusan szerveződő csoport törvényszerűen szétrohad. Felvázolja, miként lesznek egyesek érdemtelenül vezetők, mások szolgák, besúgók vagy smasszerek. Bemutatja, a nemcsak a történelmi múltidőben vagy antiutópiákban létező gerinctelen élősködőket, a magukat érdemtelenül előtérbe toló haszonlesőket, itt élnek közöttünk és bennünk, a mindennapokban.

Kilépve a kulisszák közül még keserű a szájíz, felmentés, oldás nincs, csak kötés van.

szerző: szilva