ugrás a tartalomra

Görcsöltetés

2013. február 15.
Február 13-án Kelemen Zoltán kérdezte a blog aktuális gazdáját, Bálint Évát, az előző heti bejegyzések íróját, a Weöres Sándor Színház GYES-en lévő kismamáját a Cafe Frei pódiumán. Családi és színházi titkokra derült fény.

A népszerű színészházaspár, Szabó Tibor és felesége, Bálint Éva első ingatlanuk megszerzése előtt állnak, már csak a bankokon múlik a dolog. Éva jelenleg az Édesanya szerepét játssza, két gyönyörű gyermekét neveli: Szabó Bálint Ákos kétéves, Szabó Dorka Panna majdnem féléves.

Éva a festői erdélyi falucskából, Gyergyótekerőpatakról származik. Gyerekkorában inkább városban szeretett volna lakni, zavarta, hogy mindenki mindent tudott a másikról, minden csínytevésre azonnal fény derült. Ha elmaradt véletlenül egy köszönés, azonnal ment a visszacsatolás a szülőknek. Gyergyótekerőpatak egy hegyek ölelte völgyben fekszik. Telente sok hó, füstölgő házak, hófehér templom a falu látképe. Nevezetessége a falu melletti hegyen lévő síugró sánc, ahol régen komoly versenyeket rendeztek. Aztán sokáig kihasználatlanul állt, de az idén néhány elszánt gyergyótekerőpataki fiatal a saját munkájával és szponzorok segítségével felújította a sáncot és újra versenyeket szerveznek.

Éva annak idején fogadásból jelentkezett a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió felvételijére, ahol aztán meglepetésére bekerült a három kiválasztott növendék közé. A sikeres felvétel után a gazdaságis hölgy a papírmunka intézése során csak annyit mondott neki „kedvesen", biztosan a szépségéért és a mosolyáért vették fel. Azóta bebizonyította, ez nem így van. Éva elvégezte a marosvásárhelyi színiegyetemet, ahol szilárd alapokat kapott.

Miután Szabó Tibort Jordán Tamás Szombathelyre szerződtette, rövidesen Éva is utánajött. Nem is remélte, hogy ő is szerephez jut a Weöres Sándor Színházban, de a nézők szerencséjére így történt. A 9700-ban talán Sobri tűzről pattant kedvesének a szerepében volt a legelementárisabb.

A szombathelyi Weöres Sándor Színházban sok neves rendező megfordult, Éva kendőzetlenül kimondja, némelyikük görcsöltetése kiverte nála a biztosítékot. A görcsöltetés azt jelenti, hogy a rendező nyomás alá helyezi a színészt, izzasztja, szinte kínozza, hogy az ő szája íze szerint hozza a figurát. Éva szerint ez a megalázó helyzet nem jó a színésznek, nem jó a társulatnak, de végső soron a rendezőnek sem. Egy ilyen kellemetlen szituációból úgy lépett ki, hogy csak annyit mondott: Így ezt nem tudja csinálni.

Kelemen Zoltán megemlített egy esetet, amikor a rendező egy görcsöltetés során azt mondta a színésznek:

- Nem is tudod ezt eljátszani! - rögtön jött a riposzt:
- Akkor mér' rám osztottad!

Egy színész tehetsége hullámzó. Egyik évben csúcsformát mutat, a következő szezonban középszerű. Egy színházigazgatónak, rendezőnek segíteni kell őt, egy beszélgetéssel, támogatással, inspirációval, megfelelő szerepekkel, hogy legjobb formáját nyújtsa.

Éva a Figuránál, és a színiegyetemen alázatot tanult a színház, a színészet iránt, ma is eszerint él. Várjuk vissza, várjuk újabb alakításait!

 

 

 

 

 

 

Vonatkozó cikkek:

Színészfeleségek beszélgettek

Hipochonder, és imádja a kakukkfüvet

Mertz Tibor nem csak játszani, esni is tud

Sztorik a mesterekről

Tell Vilmos és Walterka a Cafe Frei-ben

Piros sapka, piros orr

Valami varázs

"Fogjam le a B-major 7-est!"

A zenében nincs muszáj

Kiss Mari fut, úszik és játszik

A Bárkában súgott is

Jani egy napja videón

Minden jó, ahogy van

Szerémi Zoltán rendezőként is bemutatozik

Huszonkét ember negyvennégy lábbal

 

 

 

 

 

 

szerző: Vaskarika (Szerző: Dart)