ugrás a tartalomra

Karácsonyi László és a páncélja

2012. november 30.
„Nem én védem a diplomámat, hanem a diplomám véd engem” - mondta Karácsonyi László képzőművész teljes lovagi páncélzatban a vizsgabizottságnak egykoron a diplomavédésén. A páncél most a színház aulájában látható.

„A Képzőművészeti Egyetem vizsgabizottsága elkerekedett szemmel figyelte, ahogy a 2003-as diplomavédésre becsattogott egy páncélos, sisakrostélyos alak, végig a folyosón, a diákok gyűrűjében, és megállt a saját magáról készült, életnagyságú fotogram előtt. „Nem én védem a diplomámat, hanem a diplomám véd engem” – érvelt Karácsonyi László, vagyis Les Xmas (Leslie Christmas) a lovagi páncélzatból, és a tét nemcsak számára volt nagy a produkció szokatlansága miatt, hanem a művésztanároknak is gyorsan határozniuk kellett, hogy mit gondoljanak a saját befogadóképességükről. Végül mindenki megkönnyebbülhetett, mert jóra értékelték a diplomamunkát, a lovagi páncélzat pedig később bekerült az Irokéz Gyűjteménybe, egyéb Karácsonyi-művekkel együtt.” (Kürti Emese: Karácsonyi László műveiről, Mozgó Világ, 2011/10.)

A kortárs képzőművészeti gyűjtemény, az Irokéz Selection nyolcadik kiállítása nyílt meg a Weöres Sándor Színházban. Karácsonyi László munkái az aulában láthatóak.

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Megnyílt az Irokéz Selection No. 7.