ugrás a tartalomra

Makrancos Kata a Városmajori Színházi Szemlén

2022. január 16.
Műfaji sokszínűség, igényes szórakoztatás és határokon átívelő kulturális eszmecsere jellemzi a 2016-os Városmajori Színházi Szemlét. A versenyprogramba szombathelyi előadás is bekerült: Alföldi Róbert rendezését láthatja a fővárosi közönség.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon idén a Jézus Krisztus szupersztár, Makrancos Kata avagy a hárpia megzabolázása, Zűrzavaros éjszaka, Tartuffe, Bolondok tánca és Buborékok című előadások alkotják a versenyprogramot.

2016. június 16-a és július 2-a között ismét Buda szívébe látogatnak az előző évad legjobb, nem budapesti szórakoztató előadásai. Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója kiemelte a Városmajori Színházi Szemle szerepét, amely nem csak a Budapesti Nyári Fesztivál évről évre nagyobb jelentőségű szezonnyitó kisfesztiválja, hanem Budapest kulturális életének is meghatározó színházi eseménye. "Valódi közösségi találkozóhely, ahol az ország különböző pontjairól, illetve a határon túli magyar területekről találkozhatnak a társulatok, a budapesti közönség pedig a legjobbakkal egy helyen, a Városmajor hangulatos nyári színházában" - nyilatkozta az ügyvezető.

A szemle versenyprogramjába több mint ötven produkció megtekintése után hat előadást hívtak meg Karsai György egyetemi tanár, színháztörténész, kritikus és Miklós Melánia kritikus, dramaturg, a színház kommunikációs munkatársának válogatása alapján. "Idén kifejezetten a könnyedebb műfajokat, zenés előadásokat és vígjátékokat részesítettük előnyben, és a véletlen, vagy a szerencse úgy hozta, hogy zömében jól ismert klasszikusok kerültek be a válogatásba" - folytatta Bán Teodóra. "

A műfajilag és a színházi formanyelv szempontjából is változatos összeállítás Szombathelytől Nagyváradig, Miskolctól Szabadkáig ad képet a magyar és határon túli - az említetteken kívül még a kaposvári és tatabányai - színházak repertoárjaiból. "A szemle lehetőség arra, hogy nyissunk egymás felé, és felfedezzük, milyen nagyszerű produkciók születnek Budapesten kívül is. Csodálatos színészek, legendás és újraformálódó színházi műhelyek, kiváló rendezők és méltán népszerű klasszikusok a biztosítékai, hogy idén is jól szórakozhatunk" - állítják a válogatók.

Az előadásokat Bozsik Yvette, Novák Eszter, Alföldi Róbert, Rusznyák Gábor, Sebestyén Aba és Szikszai Rémusz rendezte. Színpadra lép többek között Tompos Kátya, Ullmann Mónika, Gáspár Tibor, Vicei Natália, Bánfalvi Eszter, Bányai Kelemen Barna, Mertz Tibor, Crespo Rodrigo, Major Melinda és Danis Lídia.

Szemlén kívül a Városmajorban bemutatják még a Kecskeméti Katona József Színház Boeing, Boeing, és a székesfehérvári Vörösmarty Színház Balfácánt vacsorára! című komédiáit is.

A szemlét idén is szakmai és közönség zsűri értékeli, a díjkiosztóra hagyományosan szeptember elején kerül sor. A közönség az interneten szavazhat a legjobb előadásról, és blogírók jelentkezését is várják a szervezők.A 2016. évi Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában megtekinthető előadások:

Tim Rice - Andrew Llyod Webber: Jézus Krisztus szupersztár - Csiky Gergely Színház, rendező-koreográfus: Bozsik Yvette (2016. június 16.)

William Shakespeare: Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása - Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert (2016. június 18.)

Ion Luca Caragiale: Zűrzavaros éjszaka - Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Rusznyák Gábor (2016. június 21.)

Parti Nagy Lajos - Moliere: Tartuffe - Jászai Mari Színház, Tatabánya, rendező: Szikszai Rémusz (2016. június 28.)

Lev Birinszkij: Bolondok tánca - Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, rendező: Sebestyén Aba (2016. június 30.)

Csiky Gergely: Buborékok - Szigligeti Színház, Nagyvárad, rendező: Novák Eszter (2016. július 2.)

Bővebb információ és jegyvásárlás: www.szabadter.hu

 

szerző: MTI