ugrás a tartalomra

Makrancos Kata az Átriumban

2016. április 15.
Alföldi Róbert szombathelyi rendezése, William Shakespare: Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása című vígjátéka a hétvégén debütált Budapesten az Átrium Film-Színházban.

Sűrű volt a tájolás a Weöres Sándor Színház eheti programjában: április 11-én, hétfőn Czukor Balázs Hamlet-értelmezése mutatkozott be a fővárosban, 17-én, vasárnap pedig a nemek harcát láthatta a közönség az Átriumban. Alföldi Róbert első - de nem utolsó - szombathelyi rendezését két alkalommal játszotta a Makrancos-társulat.

A hétfői vendégjáték végén Bajomi Nagy György meglepetésben részesült: 2016-ban ő vehette át a Gábor Miklós-díjat a Weöres Sándor Színház előadásában nyújtott Hamlet-alakításáért.

Vasárnap egy újabb Shakespare-feldolgozást láthattak a budapesti nézők.

Macsóvilág. Férfiuralom. Ahol az erő, az erőszak az egyetlen igazság. Ahol a jelszó: „A sör nem ital; az asszony nem ember; a medve nem játékszer!”

A fiatal és szabad, szép és megzabolázhatatlan Kata nem tűri a béklyókat, a korlátokat. Nem tud, és nem akar parancsra szeretni, a férfiak kizárólagos uralmát megtagadja. De nem tudja elkerülni az apja által rákényszerített házasságot.

Az öntudatos és erőtől duzzadó férj, Petruchio engedelmes feleséggé kívánja változtatni Katát. Próbatételei egyre kíméletlenebbek. Kegyetlenebbek. Kata állja és kiállja a próbákat, de hogy valóban szelíd és szolid párja lesz-e a fölötte uralkodni vágyó urának - kérdés marad...

Shakespeare híres és hírhedt vígjátéka, A makrancos Kata nyersen, de sok humorral ábrázolja a nő - férfi kibékíthetetlen ellentétét, örök párharcát.

Az előadást Nádasdy Ádám fordításában Bánfalvi Eszter és Bányai Kelemen Barna főszereplésével Alföldi Róbert rendezésében mutatja be a Weöres Sándor Színház.

Alföldi Róbert az előadásról: Vajon mitől lesz makrancos, avagy, hogy Shakespeare -t idézzük minél pontosabban, mitől lesz hárpia egy csinos, egyébként okos, mondhatni kedves, sőt vonzó nő?

Mi történik körülötte, avagy milyen közeget, vagy életet, vagy társadalmat hoznak létre a férfiak, amiben egy csinos, okos mondhatni kedves, sőt vonzó nő hárpia lesz?

Milyen választása van egy nőnek a férfiak által meghatározott játékszabályok között?

Avagy van egyáltalán választása?

Mitől röhögünk ezen az okos, mondhatni kedves vonzó nő próbálkozásain?

Avagy kin röhögünk? Magunkon?

A nőkön? Vagy a férfiakon? Avagy mi a szerelem?

Mit bír ki a szerelem?

Mit kell kibírnia a szerelemnek?

Örülök, hogy Szombathelyen dolgozom.

Örülök, hogy Szombathelyen lehet keresni a válaszokat.

Avagy újabb kérdéseket megfogalmazni.

Avagy.....

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.