ugrás a tartalomra

Manipulálja Ön is a Weöres Sándor Színház darabját!

2010. december 1.
Még az is megeshet, hogy jövőre a Karneválszínházban a mi vígjátékunkon kacag Szombathely, profi drámaírók és színészek viszik színre az ötleteinket. Netkomédia címmel különleges színházi projekt indult Szombathelyen.

Mit kezdene ma Szent Márton Szombathelyen, hazatérve a térítő útjáról? Lehet ebből az ötletből egy jó nyári komédiát faragni? Vagy csináljunk inkább abból színházat, hogy a híres szombathelyi gyáraink (Cipőgyár, Latex stb.) "szocialista brigádjai" csak úgy, nosztalgiából brigádtalálkozót tartanak az új WS színházban? Vagy mit szólnak ehhez az ötlethez?

„Egy teljesen süket-néma, keze-lába használhatatlan tolókocsis bénát meggyógyít egy hit gyülekezetes lelkész egy utcai evangelizáción. A béna fiú szülei rasszista, agresszív alkoholisták, de a csoda kimozdítja világképüket a helyéből…” – Mert ha nem tetszik, le lehet pontozni, és választhatunk magunknak egy másik vígjáték-ötletet, van miből szemezgetni. A szombathelyi Weöres Sándor Színház most ugyanis egy olyan unikális színházi projektbe vágott bele, amely tényleg a laikus(?) közönség ötleteiből, a nyilvánosság előtt születik.

Élő netszínház - ötleteléssel és fórumozással

A Netkomédia - meséli az ötlet gazdája, Schlanger András színész, az eljövendő darab rendezője - egy „nagy közös játék”, ami azért is érdekes, mert a nézők mondják el, milyen helyzetek, figurák, konfliktusok izgatják őket, maguk is befolyásolhatják, alakíthatják a történetet, a figurákat, sőt, még a szereplő művészeket is ők választhatják ki.

Az ötletfórum honlapja az eredeti tervekhez képest kicsit késve indult be, ennek elsődleges oka – teszi hozzá Schlanger - technikai volt: nem is sejtették, hogy ennyire bonyolult lesz üzembe állítani. November közepén azonban a különleges színházi ötletbazár sikerrel startolt, naponta közel harminc-negyven új hozzászólást kapnak. A fórumon megindult a párbeszéd, vitáznak, továbbgondolják egymás bejegyzéseit.

Schlanger András szerint már látszik, a fórumozók számos remek ötlettel rukkolnak elő, de összességében persze nincs új a nap alatt, a színház sok ezer éve ugyanazokból az alap emberi érzésekből és helyzetekből táplálkozik: féltékenység, szerelem, társadalmi konfliktusok. A rendező kiemelte, kedveli például azokat a felmerülő ötleteket, amelyek valós társadalmi problémákról vagy például a média világáról szólnak, és a celebek elé görbe tükröt tartanak.

A tartalék tartalékos - a pályázat nyertesének képei / Mészáros Zsolt

A végső darab megírását már profi drámaírókra bízzák

A fórumozók ötleteit december elején zsűri értékeli majd (elnöke Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, tagjai Várady Szabolcs író, költő, műfordító, szerkesztő, Bognár Róbert műfordító, dramaturg, szerkesztő, Rudolf Péter és Schlanger András színész-rendező. A projekt fővédnöke Lator László költő, műfordító, irodalomtörténész). Valószínűleg nem egy ötletet hirdetnek ki győztesnek, hanem többől gyúrják össze a végső darabot, amelynek megírására pályázatot írnak ki - egy maximum 12 szereplős, két felvonásos vígjátékra.

Az elkészült darabokat felteszik a világhálóra, ott bárki rangsorolhatja és véleményezheti. A zsűri a közönség voksait figyelembe választja ki a megvalósítandó komédiát. A tervek szerint mi nézők majd arról is szavazhatunk, melyik szerepben melyik színészt látnánk szívesen (bizonyos keretek között). Az előzetes tervek szerint az olvasópróbákat, végül pedig a bemutatót is élőben közvetítik a neten.

Még érdemes rákattanni

Tehát elég egy frappáns ötlet, és mi is bedolgozhatjuk magunkat a fórumba. Nem kell hetekig forgatókönyveken agyalni, dolgunk csupán az ötletgyártás, elég pár mondat, azzal is nevezhetünk, a többiek úgy is hozzászólnak, később aztán kedvünkre módosíthatjuk komédiánkat.– Az eredeti tervek szerint a napokban jár le az a határidő, amíg szabadon ötletelhetünk, aztán december közepéig már a kidolgozott témavariációkról vitázhatunk, szavazhatunk.

szerző: forrás: nyugat.hu