ugrás a tartalomra

Mihály vitéz a Városmajori Színházi Szemlén

2015. március 9.
Győr, Debrecen, Miskolc, Szombathely, Kaposvár, Békéscsaba és Csíkszereda színházainak egy-egy előadása kapott meghívást a 2015. évi Városmajori Színházi Szemlére.

Győr, Debrecen, Miskolc, Szombathely, Kaposvár, Békéscsaba és Csíkszereda színházainak egy-egy előadása kapott meghívást a 2015. évi Városmajori Színházi Szemlére.

A Bernarda Alba háza, Édes Anna, Magyar Elektra, Figaro házassága, Tóték, Vitéz Mihály és az Istent a falra festeni című előadások szerepelnek a Budapesti Nyári Fesztivál szezonnyitó Színházi Szemléjén a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ahol a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásait mutatjuk be.

2015. június 18-a és július 10-e között rendezzük meg idén a Városmajori Színházi Szemlét, melynek versenyprogramjába hét nem budapesti színház egy-egy előadását válogatta be a 2014 márciusa óta bemutatott új produkciókból Jászay Tamás kritikus és Miklós Melánia, színházunk művészeti és kommunikációs munkatársa, közel ötven produkció megtekintése alapján.
Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatójának elmondása szerint a főváros két nagy múltú nyári színházában, a Városmajorban és a Margitszigeten három hónap alatt több mint száz programot kínáló Budapesti Nyári Fesztivál évről évre meghatározóbb helyet foglal el Budapest kulturális életében. „Ez többek között annak köszönhető, hogy nagy hangsúlyt fordítunk a fesztivál előkészítésére. Friss, minőségi és gondosan válogatott programot kínálunk a budapestieknek és az ide látogató vendégeknek, amiben a szezonnyitó Színház Szemlének is nagy szerepe van. Nagyon fontos számunkra a nézők visszajelzése, ezért idén is számítunk rájuk annak eldöntésében, hogy kik lesznek a legjobbak a legjobbak között” – nyilatkozta a fesztiváligazgató.
A Színházi Szemle vállalt célkitűzése, hogy a kőszínházak zárása utáni időszakban a nyári színház kategóriáját tágítva, a minőségi szórakoztatás jegyében kínáljon valódi színházi élményt a közönségnek. Miklós Melánia szerint: „Sok jó előadást láttunk, ami újra megerősített bennünket szervezőként is abban, hogy érdemes odafigyelni a vidéki színházakban folyó munkára. Jó lenne többet utazni, azonban ez jelentős anyagi és időbeli ráfordítással jár, amit kevesen tehetnek meg. Ezért mi elhozunk egy csokornyit az ország szerintünk legjobb előadásaiból a Városmajorba, remélve, hogy a közönségnek is tetszeni fog.”

A 2015. évi Városmajori Színházi Szemle programjában megtekinthető előadások:

García Lorca: Bernarda Alba háza – Békéscsabai Jókai Színház, rendező: Béres László
Kosztolányi Dezső: Édes Anna – Csíki Játékszín, Csíkszereda, rendező: Lendvai Zoltán
Beaumarchais: Figaro házassága – Győri Nemzeti Színház, rendező: Erdeős Anna
Mészáros Tibor: Istent a falra festeni – Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen, rendező: Mészáros Tibor
Bornemissza Péter nyomán Háy János: Magyar Elektra – Csiky Gergely Színház, Kaposvár, rendező: Horváth Csaba
Örkény István: Tóték – Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila
Székely Csaba: Vitéz Mihály – Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Béres Attila
A válogatók most is azokat az előadásokat keresték, amelyek kiemelkednek a kínálatból, ugyanakkor fontos dolgokat mondanak a körülöttünk lévő világról. „A szórakoztatás nem feltétlenül nevetés, az idei program éppen azt bizonyítja, hogy a klasszikusokat is el lehet újszerűen mondani, illetve lehet velük újat mondani, ami adott esetben szórakoztató. A beválogatott előadások mindegyike jól ismert, múltbéli, mitikus történetet dolgoz fel, illetve hangszerel át mai ritmusban, ami a két új, kortárs darabra, a debreceni Istent a falra festeni és a szombathelyi Vitéz Mihályra is igaz” – állítja Jászay Tamás.
Szemlén kívül bemutatjuk még a Balfék című előadást, amely Feydeau A hülyéje címen ismert vígjátéka Mohácsi János rendezésében a Kecskeméti Katona József Színházból, Örkény István Kulcskeresők-jét a Veszprémi Petőfi Színházból Kéri Kitty rendezésében, valamint Neil Simon Furcsa pár című vígjátékát, Pelsőczy Réka rendezését a székesfehérvári Vörösmarty Színházból.
A programot idén is szakmai és közönség zsűri kíséri figyelemmel, a díjkiosztóra szeptember elején kerül sor. A Városmajori Színházi Szemle a budapesti nyár és fesztiválszezon kiemelkedő közösségi eseménye, ahol nem csak a szakma képviselői találkoznak egymással, hanem a nézők is aktív részeseivé válhatnak a fesztiválnak: újdonságként bevezetjük a szemle-bérletet, blogírókat keresünk és névadó pályázatot is hirdetünk.
Vonatkozó cikk:
szerző: szabadter.hu
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.