ugrás a tartalomra

Mindenütt Nő programsorozat 2015

2015. február 18.
A 2013-ban indult Mindenütt Nő, női alkotókat, női sorsokat bemutató, országos rendezvénysorozathoz a Weöres Sándor Színház idén is csatlakozott: a Hosszú út az éjszakába előadásain vehetnek részt érdeklődők.

Mindenütt Nő

„Nőnap reloaded 3.0”

2015. március 6–8.

Női alkotókat és női sorsokat bemutató rendezvénysorozat

- 86 intézmény, 16 város, 120 program -

Civil kezdeményezésként az Accord World Music munkatársai indították útjára a Mindenütt Nő rendezvénysorozatot, amely első alkalommal 2013-ban került megrendezésre, s amely a női alkotókat, a női sorsokat bemutató alkotásokat és a nők gondjait állítja középpontjába. Már a kezdetekkor is a hazai kulturális élet legjelentősebb intézményei csatlakoztak hozzá, melynek köszönhetően a kezdeményezés igen nagy sikert aratott: 2013-ban 12 városban, 65 helyszínen több mint 110 programot láthatott mintegy 10 ezer néző. 2014-ben még gazdagabb programot sikerült összeállítani, s még többen csatlakoztak a kezdeményezéshez, így már 20 város 81 intézményében több mint 160 programot láthatott közel 20 ezer néző.

Az ezévi programról részletek itt: Mindenütt.nő

A Weöres Sándor Színház tavaly a Nő a mű mögött című kiállítással csatlakozott a programhoz.

A rendezvényt az a gondolat hívta életre, hogy a nők ma nem kapják meg azt a figyelmet és tiszteletet a társadalom részéről, amelyet megérdemelnének. Ma már mindennek van világnapja, annyiféle, hogy nincs is annyi nap a naptárban. Aztán a sok világnap csendben beleszürkül az érdektelenségbe. Nincs ez másképpen a nemzetközi nőnappal sem, hiába van több évtizedes hagyománya, ma már alig törődik vele valaki.

A Mindenütt Nő rendezvénysorozat szeretné új tartalommal megtölteni a nőnapot! Szándéka szerint a társadalomnak kitüntetett figyelmével kellene ünnepelnie a nők tehetségét, tudását, szépségét, érzékenységét, odaadását! Fontos, hogy legalább néhány napig valóban csak a nők legyenek a középpontban. A koncerttermek pódiumain női előadók álljanak, a színházak színpadain női sorsokat kövessünk, a galériákban női alkotók műveit lássuk, női történeteket vetítsenek a mozik, nők valljanak magukról az irodalmi esteken, női gondokról szóljanak a pódiumbeszélgetések és a tudományos konferenciák, egyáltalán Minden a Nőkről szóljon ebben a néhány napban! Egy igazán sokszínű kínálatban mindenki megtalálhatja az őt leginkább érdeklő programot, eltöprenghet vagy elgyönyörködhet a látottakon, s másnap már egy kicsit más szemmel néz majd a nőkre. Több megértéssel, több tisztelettel és sokkal-sokkal több figyelemmel.

 

 

Eugene O'Neill: Hosszú út az éjszakába - Színházunk ezzel a programmal vesz részt a rendezvénysorozaton.

Időpont: 2015. március 6. 19 óra, március 7. 15 óra, március 7. 19 óra

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Nagyszínpad