ugrás a tartalomra

Mininovella-pályázat, nemzetközi workshop, ifjúsági színház

2018. május 23.
Mininovella-pályázat eredményhirdetése, angol nyelvű, ifjúsági színházi előadás, nemzetközi workshop a heti program, miközben esténként A salemi boszorkányok és az Egy bizonyítás körvonalai című előadások mennek.

A Weöres Sándor Színház előző év októberében csatlakozott a negyven európai színházat tömörítő Európai Színházi Konvencióhoz (ETC). A konvenció keretében a színházi szakemberek kölcsönösen cserélnek tapasztalatokat, igyekeznek egymás intézményeit, előadásait megismerni, különleges színházi formákkal kísérleteznek, új közönségszervezési utakat kutatnak, a színház digitális megjelenési formáira kínálnak alternatívákat.

Ugyancsak tavaly októberben, az ETC-csatlakozással egyidőben a színház a YOUNG EUROPE III. programhoz is csatlakozott, amelynek lényege, hogy a színház egy kétéves együttműködés során a düh témájában tematikus ifjúsági előadást hoz létre közösen a berlini Deutsches Theaterrel és az amsterdami De Toneelmakerij-jal.

A kutatási alapú színházi előadás létrehozása érdekében a Weöres Sándor Színház egy olyan nemzetközi workshopnak adott otthon május 22-től 25-ig, amelyen a berlini Deutsches Theater - Birgit Lengers, Maura Meyer - és az amsterdami De Toneelmakerij - Paulien Geerlings, Martien Langman, Wieke ten Cate - színházi szakemberei vettek részt. A több vendég előadót felvonultató programon közreműködött többek között Csepeli György szociálpszichológus, szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar professzor emeritusa, a Szociológia Doktori Iskola, Interdiszciplináris Társadalmi Kutatások Doktori Programjának alapítója, programvezetője.

 

A projekthez kapcsolódóan hirdette meg a színház mininovella-pályázatát 13 és 17 év közötti Vas megyei fiatalok részére CSALÁDOM ÉS EGYÉB ÁLLATFAJTÁK címmel. A pályázat címadója és ihletője Gerald Durell híres regénye. Az eredményhirdetésre május 22-én a nemzetközi workshop egyik programjaként került sor. A győztes novellát, Déri Anna Apám című írását, Gonda Kata színművésznő olvasta fel a jelenlévőknek. A pályázatra érkezett munkák szerzőit ajándékkal jutalmazta a színház: Gergely Dóra, Szabó Dorka, Albert Virág, Takács Flóra, Pető Klaudia, Mándli Stella, Petró Borsika Ágnes térhetett haza színházi utalvánnyal.

 

 

Az ETC által támogatott nemzetközi együttműködésben öt nyugat-európai színház dolgozta fel „Nadia” címmel a fiatalok radikalizációjának témakörét. A holland De Toneelmakerij ifjúsági színház előadása Magyarországon első alkalommal Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban volt látható május 22-én.