ugrás a tartalomra

Mozis mozgolódás - utcai filmműhely a színház csapatával

2010. május 6.
Több napon át a Savaria Mozi árkádjai alatt, esőben-szélben tartottak filmes workshopot a Weöres Sándor színészei, Dömötör Tamással és csapatával a Medaiwave-en. Terepszemlén jártunk…

Kedd délután, amikor nem éppen filmforgatásnak kedvezett az idő, a zuhogó esőben is rendületlenül gyülekezett a színházi-filmes csapat. Helyszínünk a Savaria Mozi árkádjai alatt megbújó „mezei”-re keresztelt barlangrendszer volt, a tenyérlenyomatos lepedőkkel és függőágyakkal „bedíszletezett” térség. Spontán filmes workshop készülődött itt, a 20. Mediawave programjának keretében, ahol a szombathelyi színház színészei, Szabados Misi és Csonka Szilvi, valamint a nemrégiben a társulattól megvált filmes és színházi rendező, Dömötör Tamás (Döme) két délutánon át várták a filmcsináláshoz kedvet érző járókelőket.

Csináljon mozit az utca embere!

Az eredeti tervek még erről szóltak – Döme civileknek, a ténfergő járókelőknek találta ki azt a lehetőséget, hogy profi operatőrök-vágók segítségével, a színház színészeinek bevonásával megvalósíthassák álmuk forgatókönyvét. Közben, míg a film készült volna, alapvető filmes fogásokkal, és filmelméleti alapokkal szerették volna megismertetni az érdeklődő járókelőket. Ne gondoljunk nagyjátékfilmnyi időre – mesélte Döme- inkább 20-30 másodperces filmetűdöket képzeltek el: „Mondjuk egy szerelmespár érkezik, akik szeretnék megörökíteni magukat mondjuk a „Kék lagúna” című film híres képsorainak mintájára egy szerelmes jelenetben. Mi beállítjuk, felvesszük, zenével együtt készre vágjuk. Vagy mondjuk, érkezik egy unoka, aki a nagymamájának szeretne egy verset, amit aztán egy a színésszel felveszünk - ilyen ötletekre gondoltunk.”

Az utcai filmműhely iránt az érdeklődés egyik nap sem maradt el, azonban Döme gyakorlati kurzusára civilek helyett középiskolás és főiskolás, filmes kurzusokon tanuló diákok érkeztek. Így az utcaműhely már kedd délután spontán filmes workshoppá alakult át, és nem történt ez másként szerdán sem. A színészek és a filmes csapat tehát nem maradt munka nélkül, kedden egy főiskolás osztállyal készítettek egy vizsgafilmet, szerdán pedig középiskolásoknak segítettek egy mozgóképes feladat megvalósításában.

Amúgy –ez külön említést érdemel- az utcai filmműhely minden tagja, a színészek, operatőrök és vágók és a rendező Döme – társadalmi munkában, lelkesedésből állták a sarat (szinte szó szerint.)

szerző: szilva