ugrás a tartalomra

„Nem látott még radiátort?”

2013. november 6.
A Színházszerda november 6-i előadásán Trokán Péter kérdezte Füst Milán: Máli néni című előadásának rendezőjét, Koltai Róbertet, valamint Kertész Péter vendégművészt.

Trokán Péter vélhetően alig várta, hogy nekiszegezhesse valakinek azt a kérdést, amit már számtalanszor feltettek neki:

- Aztán, hogy érzi magát itt Szombathelyen?

Koltai Róbertet nem lehetett ezzel zavarba hozni. Elmesélte, nagyon sok alkalommal játszott a KJKMK-ban. A nézők könnyen megfejtették, hogy biztosan az MMIK-ra (Megyei Művelődési és Ifjúsági Központra) gondol, a Kaposvári Színházzal pedig a Művelődési és Sportházban léptek fel gyakran. Ott történt, hogy az egyik darabban elhangzott egy kérdés:

- Hol van Lagerschmidt?

Erre egy élelmes néző felkiáltott a színpadra, bizonyára segíteni akart a színésznek:

- Ott van a ládában.

Koltai Róbert Füst Milán: Máli nénijét rendezi a szombathelyi Weöres Sándor Színházban. Zajlanak a próbák és lassan kezd összeállni az előadás. Trokán Pétert lassabb szövegmondásra kérte a rendező, aki azért hadart, mert még nem teljesen biztos a szövegben. Kertész Péter vendégművész társai szerint főként alszik a színpadon, és amikor felébred, építő javaslatokat ad a rendezőnek.

Kertész Péter legkedvesebb alakítása a West Side Story egyik főszerepe volt. Prózai színészként napi nyolc órát kellett gyakorolnia a táncos szerephez, melyben nagy sikert aratott. Gyakran szinkronizál, és sok filmben is szerepelt. A Szomszédok című teleregényben Trokán Péterrel játszott együtt.

Koltai Róbert 16 évig játszott a Miniszter félrelép című darabban. Vándor Éva játszotta a miniszter feleségének szerepét abban a jelenetben, amikor leszakad az ablak a feleség tarkójára. Ezután mozdulatlanul hasalt az ablakpárkányon fejjel lefelé, nyakán az ablakkal. Szirtes Tamás rendező engedélyével Robi ebben a jelenetben improvizálhatott. Néha sikerült olyat mondani, hogy a feleség legszívesebben nevetett volna, de nem eshetett ki a szerepből.

- Asszonyom, hát ne toljon ki velem, ha itt hal meg, azt észreveszi a férje. Az élet szép, hát magának magyarázzam... Közben a miniszternének mozdulatlanul kellett feküdnie.

Már 8 éve volt a darab műsoron, amikor Vándor Évát arccal a fűtőtest felett látva Robinak gyilkos poén jutott eszébe:

- Asszonyom, az élet szép, hát nem látott még radiátort?

A miniszter asszony ezután körülbelül 2 percig remegett a visszafojtott nevetéstől. Sajnos erre az időre már elkészült a filmváltozat, így nem kerülhetett bele a csattanó.

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Rúdtáncos hastáncosok repedő fürdőruhában

Egy rendező Svejk városából

Kőszívű ember és az improvizáló belső ellenőr

 

 

 

szerző: Vaskarika (Szerző: Dart)