ugrás a tartalomra

Nemzeti dal Jordán Tamással

2012. március 14.
Rendhagyó módon emlékezett meg az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcról a Nagy Lajos Gimnázium: Jordán Tamás a Nemzeti dalt tanította meg szerdán a csaknem félezer diáknak.

2007-ben dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész a Nyugat-magyarországi Egyetem docense elindította a 12 legszebb magyar vers című programját, amelyben az ország tizenkét különböző helyszínén a tizenkét legszebb magyar költeményt szavalták el fiatalok. A különleges rendezvénysorozat fő közreműködőjeként Jordán Tamás vezénylésével verseltek együtt a diákok. Szombathelyen Pilinszky Apokrifja hangzott el, Radnóti halálának helyszínén - Abdán - a Levél a hitveshez című költeményt, az esztergomi bazilikában Babits Esti kérdését mondták egyszerre a résztvevők.

Hasonlóan történt Petőfi Sándor Nemzeti dalának elszavalása is szerdán reggel a Színházteremben. Jordán Tamás először számolással melegítette be a gimnazistákat, majd együtt többször elmondták a költeményt. Eleinte még álmosan, halkan, aztán Jordán Tamás motiválására egyre hangosabban, forradalmi hevületben harsogták az ifjak a verset.