ugrás a tartalomra

Nívós konferenciát rendez a színház jövőre

2019. december 18.
2020. november 26. és 29. között Szombathely, a Weöres Sándor Színház ad otthont annak a konferenciának, amelyet az Európai Színházi Konvenció (ETC) félévente rendez meg. Nagy feladat, nagy kihívás, de óriási lehetőség a Weöres Sándor Színháznak és Szombathely városának is. Központban lesz a magyar dráma, 43 tagszínház több száz képviselője érkezik majd a városba.

A Weöres Sándor Színház 2017 novemberében csatlakozott a jelenleg 43 tagot számláló, európai színházakat tömörítő Európai Színházi Konvencióhoz, az ETC-hez. Azóta számos lehetőséget kapott a színház, hogy részt vegyen a nemzetközi színházi életben, s több, külföldi színházi szakember is dolgozott, dolgozik folyamatosan a szombathelyi színházban. Az elmúlt két év tapasztalatairól, a jövő terveiről szólt a mai sajtótájékoztató.

Jordán Tamás színházigazgató röviden bemutatta a Weöres Sándor Színházat, beszélt az alapításról és az azóta eltelt évek eredményeiről. Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy a szombathelyi teátrum az ország legfiatalabb kőszínházaként az elmúlt 11 évben komoly szerepet töltött be az ország és a megyeszékhely kulturális életében. A nívós szakmai munka garanciája Jordán Tamás igazgató, aki nem véletlenül kapta meg a díszpolgári címet Szombathelyen. Az alpolgármester kiemelte, hogy neves és elismert hazai és nemzetközi rendezők dolgoznak időről-időre a Weöres Sándor Színházban. Az új városvezetés pedig mindent megtesz azért, a lehetőségeihez mérten megteremtse a kiváló alkotómunka feltételeit.

 

László Győző alpolgármester arról beszélt, hogy a várost már a földrajzi elhelyezkedése is a nemzetközi kapcsolatok ápolására ösztönzi. Kiemelte, a nívós konferencia megrendezése nagy jelentőséggel bír Szombathely számára, hiszen neves európai városok után a vasi megyeszékhely ad otthont a rendezvénynek.

Németh Károly produkciós menedzser elmondta, hogy a tagság eddigi ideje alatt számos projektben vett részt a színház, amelyek közül kiemelkedő a Weöres Sándor Színház első közösségi színházi produkciója, a Gátak és gátlások című előadás. A rendező, Czukor Balázs 2018 februárjában részt vett a Drezdai Városi Színház Bürgerbühne közösségi színházi tagozata szervezésében létrejött nemzetközi szakmai találkozón, amelynek keretén belül megismerkedett a közösségi színház különböző formáival. Az ott megszerzett tapasztalatait a Gátak és gátlások munkafolyamatában kamatoztatta. 2018 tavaszán a Weöres Sándor Színház saját felületein, illetve a helyi sajtóban felhívást tett közzé, amelyben szereplőválogatásra invitálta Szombathely polgárait szülés és születés témakörben. Így bárki, aki valamilyen szempontból hozzá akart szólni a felkínált témához, jelentkezhetett. A felhívás nem csak szereplésre szólította a jelentkezőket, hanem az alkotás folyamatában való részvételre is. A felhívást aztán személyes interjúk követték, anyákkal, gyerekekkel, nőkkel, férfiakkal, szakértőkkel, laikusokkal, idősebbekkel, fiatalokkal, fővárosiakkal és vidékiekkel. Félév alatt egy maréknyi csoport, időszakos közösség formálódott, akik több alkalommal cseréltek tapasztalatokat, ütköztették álláspontjaikat vagy épp kapcsolódtak egymáshoz, így kirajzolva a Gátak és gátlások előadás hangsúlyosabb témáit. A Gátak és gátlások célja nem más, mint láthatóságot teremteni olyan társadalmi tapasztalatoknak, amelyekben mindannyian valamilyen szinten érintettek vagyunk.

- Legutóbbi produkciónk, amely egy ifjúsági színházi előadás, egyben ősbemutató, nehéz, komoly témával, Lőrinczy Attila írása, a Haragossziget, Réthly Attila rendezésében – mondta Németh Károly. - Dühről, szeretetlenségről, bűnről és bűnhődésről, traumákról szól, görög drámába illő sorstragédiákról mesél - anya-lánya-barátja pszichodrámája. A Haragossziget előadás a Grazi-i Schauspielhaus által rendezett fesztiválon vesz majd részt 2020-ban. A szakmai találkozón az ifjúsági színházi projektben közreműködő, kilenc színház mutatja be előadását.

Hélène Gauthier, az Európai Színházi Konferencia ügyvezető igazgatója, projekt - és hálózatvezetője kifejtette a szombathelyi sajtótájékoztatón, hogy minél több emberrel dolgozunk a konvencióban, annál több projektre kerülhet sor, annál érdekesebb a munka, annál több ötlet születik, annál több energia adódik össze, hiszen többféle, különböző náció alkotja tagságunkat. A 43 tag – Grúzián, Norvégián, Franciaországon keresztül Portugálián, Németországon át – sokféle, s ez az egyik haszna a tagságnak, mert színes a paletta, többfajta embertől tanulhatunk. S, miért jó nekünk, hogy minél több tagunk legyen? Mert az ETC érdekképviseletet is jelent, így, amikor az Európai Bizottsághoz fordulunk bármilyen kérdéssel, kéréssel, mondhatjuk, hogy mi vagyunk az „európai színházi élet”.

- A szombathelyi Weöres Sándor Színház kétéves tagsága alatt termékeny munkát végzett ezidáig, értékes tagja a konvenciónak, hiszen már számos projektben részt vett, s az alkotói munkában is élen jár. Megtiszteltetésnek vesszük, hogy itt rendezhetjük 2020-ban az ETC-konferenciát – zárta szavait az ügyvezető.

 

 

A WSSz ETC tagságának eddigi eredményei

- Ifjúsági színházi fesztivál (Párma)
- Előadás-csereprogram: Nadia (a holland DE TONEELLMAKERIJ ifjúsági színház előadása a WSSz-ben), A salemi boszorkányok (a WSSz előadása a Nova Goricai Nemzeti Színházban), Borzas Peti - Jógyerekek képeskönyve - (a Nova Goricai Nemzeti Színház előadása a WSSz-ben), Gátak és gátlások (a WSSz előadása a Graz-i Schauspielhausban)
- Kommunikációs szeminárium (Berlin, Pozsony), Communicating The Arts Konferencia (Koppenhága)
- Közösségi színházi projekt: Gátak és gátlások (Drezda)
- Dortmunder Konferenz für Theater und Digitalität (Joós Márton)
- Liège IMPACT Fesztivál
- Ars Electronica Fesztivál (Simon Ottó, Németh Tibor)
- Közönségszervezési workshop (Maribor)
- Ifjúsági színházi projekt: Haragossziget (Berlin, Amszterdam), új magyar dráma születése, dráma megjelentetése angolul
- ETC Artist Residency ösztöndíjprogram - Stephen Bailey angol rendező tanulmányi időszaka a WSSz-ben - másodrendező A salemi boszorkányok című előadásban
- ETC Artist Residency ösztöndíjprogram – Azzurra De Gregorio rendező tanulmányi időszaka a WSSz-ben - másodrendező a Terrorizmusban
- Azzurra De Gregorio - APPARATUS című projektje

 

A WSSz ETC tagság további lépései

- 5 fiú (Nova Gorica)
- Graz-i fesztivál – Haragossziget vendégjáték, diákok utaztatása
- szakember-csereprogram: Papp-Ionescu Dóra (Málta), Joós Márton (Dortmund)
- ETC fesztivál 2021.
- ETC tagsági kedvezmények: ingyen színház minden turistának a tagszínházakból

 

ETC Konferencia Szombathely (European Theatre Convention Konferencia)

- 2020. november 26-29.
- központban a magyar dráma
- 43 tagszínház 80-100 képviselője

szerző: Savaria Fórum