ugrás a tartalomra

Orosz Róbert a rapper szerepében

2012. március 4.
Legtöbbször ez a nóta hallatszik ki mostanában a színház Márkus Emília terméből: készül a Rák Jóska, dán királyfi előadása – elkezdődött a főpróba hét.

„Megy a gőzös, megy a gőzös,

zakatol a vonat.

Én a legszebb lányok közül Kanizsára.

Elől ül a harcos béke,

Állj közénk, lesz palacsinta!”

Legtöbbször ez a nóta hallatszik ki mostanában a színház Márkus Emília terméből: készül a Rák Jóska, dán királyfi előadása – elkezdődött a főpróba hét. A dalt Szerémi Zoltán a Megy a gőzös Kanizsára és a Hegyek között, völgyek között zakatol a vonat című énekekből gyúrta össze. A színészek erre az egyvelegre vonatoznak a darabban, amelyet Soós Péter rendez.

Az ötletet Ivo Bresan Paraszthamletje adta: a történet az 1950-es években játszódik Jugoszláviában. Kedvelt mű, korábban több színházban szerepelt a repertoárban országszerte, azonban eljárt felette az idő. Ezért Soós Péter felkérte Háy János drámaírót, hogy frissítse fel, dolgozza át a rendszerváltást követő évekre. Így készült el a mostani változat, amelynek zenéjét Szerémi Zoltán szerezte. A zenei világ is igazodik a korhoz: kicsit magyaros, kicsit vidéki, a '90-es évekre jellemző szintetizátoros hangzás semmiképpen nem hiányozhat. „Gagyi köntösben minőségi muzsika lesz.” – ahogy Szerémi Zoltán megfogalmazta.

A kis lord című előadás Havisham ügyvédjét játszó Szerémi Zoltán (aki amúgy 2010-ben a Rivalda Fesztiválon elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat) már korábban bemutatkozott zeneszerzőként: Varró Dániel több versét is megzenésítette (Varronesz című est), többek között közreműködött a Portugál, a Galóca című darabok zenéjének megalkotásában. A Weöres Sándor Színházban, a Mackó kalandjai című mesejátékban (rendezte: Szabados Mihály.) nem csak színészként, hanem zeneszerzőként is ténykedett.

A Rák Jóska, dán királyfi tragikomédiában egyébként lesz rap is. A szöveget Háy János jegyzi: négy évvel ezelőtt a Magyar Dráma napja alkalmából kiírt Tiborc-pályázatra készítette el a Bánk bán-monológ modern változatát. Ezúttal Orosz Róberttől hallhatja majd a pénteki premieren először a közönség.

 

 

Vonatozó cikk:

Szerémi Zoltán

Rák Jóska, dán királyfi

„Durva” a Tűzvonalból