ugrás a tartalomra

Öt pályaművet díjaztak: Szent Márton drámapályázat

2015. március 7.
Senki nem nyerte el a fődíjat, nem hirdettek győztest a Weöres Sándor Színház és a város önkormányzata által Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából meghirdetett országos drámapályázaton.

A bírálóbizottság azonban öt pályamű alkotójának ítélt oda különdíjat - jelentette be szombaton sajtótájékoztatón Jordán Tamás, a teátrum igazgatója.

Elmondta, hogy az egy évvel ezelőtt meghirdetett pályázatra összesen 48 jeligés pályamű érkezett be, amelyek közül az előválogatás után ötöt találtak érdemesnek arra, hogy a Molnár Piroska színművész, Nádasdy Ádám költő, műfordító és Spiró György író alkotta zsűri elé kerüljön.

Jordán Tamás hangsúlyozta: mind az öt alkotás kivívta a zsűri valamely tagjának elismerését, de egyik alkotás sem nyerte el mindegyikük támogatását, így a fődíj odaítélésében nem jutottak megegyezésre. Idézte: a kiírás szerint "ha a zsűri nem talál a pályadíj elnyerésére érdemes darabot, jogában áll különdíjat kiadni".

Baráth Katalin: Kész csoda, Király Levente: A szolgálatmegtagadó, Szabó András: Köpönyeg és palást, Székely Csaba: A katona, valamint Tar Ildikó: Márton a lúdas című darabját díjazták, az alkotók egyenként 400 ezer forintot kaptak. Jordán Tamás a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: ha a Weöres Sándor Színház valamelyik darabot bemutatja, annak szerzője további 1 millió forintos díjazásban részesülhet.

Az igazgató az MTI kérdésére úgy fogalmazott: két héten belül döntenek arról, hogy színpadra állítják-e 2016-ban valamelyik különdíjas alkotást.

Puskás Tivadar polgármester elmondta: Szombathely Szent Márton szülővárosa szeretné méltó módon megünnepelni a jövőre esedékes évfordulót.

 

Drámapályázat Szent Márton tiszteletére

2016-ban ünnepeljük Európa egyik legnagyobb szentje, Szent Márton születésének 1700-adik évfordulóját. Mint köztudott, Kr. u. 316-ban Savariában látta meg a napvilágot, s bár ifjúkorában messzire került szülővárosától, negyvenévesen, immár keresztény hívőként visszatért ide, hogy hirdesse hitét és megkeresztelje az édesanyját. Egész élete a szeretet, a könyörületesség, az alázat és a bátorság gyakorlásában telt el, s amikor 81 éves korában, a franciaországi Tours püspökeként meghalt, már csodatévő szentként tisztelték. Mindmáig személyéhez kötjük az európai identitástudat humanista értékrendjének – az igazságosság, a tolerancia, a szolidaritás, a segítségnyújtás, a szellemi és anyagi javak megosztása morális elvének – megteremtését. Példája átível nemzeteken és nemzedékeken, áthatja földrészünk múltját és eszmei örökségét, s kalauzunk lehet Európa közös szellemiségének megtalálásához.

A közelgő évforduló méltó megünneplésének részeként Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata – a Weöres Sándor Színház közreműködésével – nyílt drámapályázatot hirdet Savaria nagy szülöttjének tiszteletére. A kiíró elvárja, hogy a beadandó művek a szent élettörténetéből és szellemi hagyatékából kibontható, ma is érvényes és időszerű üzenetet fogalmazzanak meg, és olyan ember lényegét próbálják megragadni, aki a maga idejében Európa modern gondolkodású, társadalomformáló jelentőségű alakja volt.

A pályázatra kizárólag olyan magyar nyelvű színdarab nyújtható be, amely még nem jelent meg nyomtatásban, nem mutatták be színpadon, nem nyert díjat korábbi drámapályázatokon, illetve előadási vagy közlési jogával más intézmény nem rendelkezik. Egy szerző (vagy szerzői társulás) csak egy művel indulhat. A pályaműveket két – írógéppel írt vagy számítógéppel nyomtatott – példányban kell beküldeni. A pályázat jeligés: a szerző nevét és címét külön lezárt borítékban mellékeljék. A pályamunkákat kizárólag „Drámapályázat” feliratú postai küldeményként kérjük a Szombathely MJV Polgármesteri Hivatal - Szent Márton Programiroda címére (9700 Szombathely, Kossuth L. u. 1-3.) eljuttatni, a postabélyegző legkésőbbi dátuma 2014. december 1. lehet.

A színházi és irodalmi élet neves képviselőiből álló bírálóbizottság egyetlen, bruttó 3 millió forint összegű díjat ítél oda. Az eredményhirdetésre 2015. február 27-én kerül sor. A díjnyertes művet a Weöres Sándor Színház 2016 márciusában színre viszi. A győztes dráma bemutatásának kizárólagos joga a jubileumi év végéig a színházat illeti. Ha a zsűri nem talál a pályadíj elnyerésére érdemes darabot, jogában áll különdíjat kiadni. A pályamunkák kéziratát nem őrizzük meg, és nem küldjük vissza.

Szombathely, 2014. május 30.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Drámapályázat Szent Márton tiszteletére

szerző: MTI
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.