ugrás a tartalomra

Sándorok és Júliák – a Sportházban lesz a középiskolai fesztivál

2023. január 13.
Szombathely magyar kultúra napi programja keretében idén a középiskolai színházi játékunk a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor előtt tiszteleg. Hét középiskolai csoport lép fel az Agora Sportház színpadán, 2023. január 21-én, 14.00 órától.

A Weöres Sándor Színház 2022-ben csatlakozott először az Ádámok és Évák elnevezésű országos középiskolai színházi játékhoz. Célunk az, amiben nagyon hiszünk: a színházművészetet közelebb hozni, közösséget építeni, élményeket adni! A színházkedvelő, tehetséges középiskolai csoportok tavaly sok energiával, motiváltsággal álltak a színpadra, és kápráztatták el a közönséget.




Idén is mozgósítottuk a középiskolákat: osztályok, baráti társaságok és színjátszó csoportok jelentkezését vártuk. A téma ezúttal a 200 éve született Petőfi Sándor és Szendrey Júlia örök szerelme. Az Ádámok és Évákból így lett a seregszemle címe Sándorok és Júliák.  Az iskolák képviselői ősszel kiválaszthatták azt a jelenetet, amelyik a legközelebb állt hozzájuk. A színpadi megvalósítást a csoportok fantáziájára bíztuk, ám szakmai és színpadtechnikai segítséget minden résztvevőnek biztosítottunk. A fesztiválon nincs rangsorolás, a cél, hogy a diákok jobban megismerjék a magyar irodalom egyik klasszikusát és közelebb kerüljenek a színház világához. A játékot követően a csoportok igény esetén írásos szakmai értékelést kapnak.

A fesztivál szervezője és rendezője Németh Gyöngyi színház-drámapedagógus.

2023-ban a Sándorok és Júliák középiskolai színházi játék január 21-én, 14.00 órakor kezdődik Szombathelyen, az Agora Sportház színpadán.  A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Weöres Sándor Színház Közönségszolgálati- és Jegyirodájában személyesen (Szombathely, Király utca 11.) telefonon +36 94 318 738  , vagy a  szervezes@wssz.hu email címen 2023. január 9-18. között lehet.

 

A rendezvény védnökei:

dr Nemény András, Szombathely MJV polgármestere

Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója

 

A Sándorok és Júliák középiskolai színházi játék Szombathely kultúra napi programjának része.  A fesztivált követően az Agora Sportházban 18 órakor kezdődik a MAGYAR KULTÚRA NAPJA – DÍJÁTADÓ GÁLA

Hazánkban 1989 óta ünnepeljük ezt a jeles alkalmat, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-i keltezéssel írta alá a Himnusz kéziratát. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata hagyományosan a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett díjátadó gálán és ünnepi műsoron ismeri el a város kulturális életében kiemelkedő munkát végzett szakemberek munkáját.