ugrás a tartalomra

Százak mondtak verset a Balaton partján

2012. szeptember 29.
Közel hétszáz diák szavalta el közösen József Attila Eszmélet című versét Jordán Tamás vezényletével pénteken Balatonalmádiban, az Erzsébet ligetben.

"Kék, piros, sárga, összekent képeket láttam álmaimban és úgy éreztem, ez a rend – egy szálló porszem el nem hibbant.” – szálltak fel közel hétszáz torokból egyszerre a szavak. A 12 legszebb magyar vers program keretében helyi és környékbeli – Balatonfűzfő, Papkeszi, Pétfürdő, Balatonkenese, Szentkirályszabadja – diák mondta el József Attila Eszmélet című versét. A legmesszebbről Körmendről érkeztek tanulók.

A Balaton part melletti ligetben Keszey János, Balatonalmádi polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, külön öröm számára, hogy ilyen lelkesedés fogadta ezt a kezdeményezést. Hangsúlyozta, a településen még soha nem volt ilyen nagy létszámmal zajló rendezvény, ami továbbra is azt bizonyítja, hogy Almádi egy művészetszerető város.

- Irodalom nélkül lehet élni, csak nem érdemes - e szavakkal már Fűzfa Balázs, a 12 legszebb magyar vers program ötletgazdája és főszervezője szólt a megjelentekhez, majd röviden ismertette az öt és fél évvel ezelőtt útjára indított országos kezdeményezést. Hozzátette, bár itt csak egyszer, 1932-ben utazott át vonattal a költő, mégis egyedülálló, hogy a Balaton, mint őselem mellett hangzanak fel a sorok. Majd Weöres Sándor szavaival intette a diákokat, hogy soha ne feledjék: „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

Ezt követően Jordán Tamás színművész szavalta el József Attila Eszmélet című versét, majd rövid gyakorlás után a diákok a vezényletével együtt mondták el. A nézelődők közül többen is csatlakoztak a versmondókhoz, miközben mellettük egy hattyúpár hangos csapkodással ereszkedett a későnyári napsütésben vakítóan csillogó tó vízére.

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Diákok tömegei szavalnak József Attilát

A "Nagy versmondás": 850 diák szavalt Vácon

Irodalmi programok a költészet napja alkalmából

Több száz általános- és középiskolás diák szavalt egyszerre

Több száz diák szavalt egyszerre Sárváron

A nagy versmondás: 850 diák szavalt a Konstantin téren

A gondolat szabadon száll

Több, mint 700 diák szavalta A vén cigányt a belvárosban

Diákok szavaltak Jordán Tamással

 

szerző: Napló (Szerző: Szabó Zsuzsanna, Fotó: Gáspár Gábor)