ugrás a tartalomra

Szlovén rendező kezdte meg a munkát a WSSz-ben

2019. március 18.
Csemegét kínál nézőinek a következő évad elején a Weöres Sándor Színház. A szezon első két darabját egy-egy tehetséges fiatal külföldi rendező állítja színpadra. Egyikük a szlovén Jaša Koceli, aki máris bemutatkozott a sajtónak.

A Weöres Sándor Színház 2017 óta tagja az Európai Színházi Konvenciónak (ETC). Ez a nemzetközi színházi hálózat számos, határokon átívelő projekt megvalósítására ad lehetőséget. Ezzel a lehetőséggel élt a szombathelyi színház, amikor nyílt meghívást hirdetett meg rendezők számára.

A hat-hét jelentkezőből a szlovén Jaša Kocelire és az olasz Luca Cortinára esett a választás – ők rendezik a következő évad első két bérletes­ előadását. – Nagyon fontos küldetése a színháznak, hogy kinyissuk a kapukat, nemzetközi kitekintést adjunk a közönségnek és a társulatnak egyaránt – mondta el Németh Károly, a színház produkciós menedzsere. – Hogy megismerjük, hogyan dolgozik egy külföldi rendező, milyen esztétikai formákat alkalmaz a színpadon. Hogy olyan színdarabokkal ismerkedjünk meg, amelyek csak nehezen jutnak el a magyar közönség elé. A darabválasztást mindkét esetben a vendégeinkre bíztuk, hiszen ha már egy számukra teljesen ismeretlen közegbe jönnek dolgozni, legalább dolgozhassanak egy számukra ismerős alapanyaggal. Hamarosan Luca Cortinával is megismerkedhetnek a szombathelyi kollégák.

 

A nyelvi nehézségekről szólva a menedzser elmondta: mindkét rendező mellett olyan rendezőasszisztens dolgozik, aki olasz, illetve angol nyelvű tolmácsként is funkcionál a próbafolyamat során. A színészek nagy része is beszél valamilyen szinten angolul, tehát az alapvető, univerzális színházi szókincs megértésével nem lesz gond. Ráadásul a metakommunikáció – a koreográ­fiák révén – mindkét produkció megszületésénél jelentős szerepet játszik. Kérdésre válaszolva a menedzser kilátásba helyezte, hogy szombathelyi produkció is kiléphet a nemzetközi színtérre. Már ebben az évben terveznek előadáscserét a Nova Gorica-i Színházzal, ahol A salemi boszorkányok című szombathelyi Alföldi-rendezés mutatkozik be, a Weöres Sándor Színház szintén fogad előadást onnan: májusban.

A szlovén vendégrendező, Jaša Koceli a Ljubljanai Egyetemen végzett szociológia és színházi rendezés szakon. Az elmúlt években Szlovénia több különböző színházában mutatták be előadásait. – A színház felhívására jelentkeztem, s miután kiválasztottak, már egy évvel ezelőtt felvettük a kapcsolatot. Simona Semenič Öt fiú című darabját választottuk az itteni bemutatóra. Jordán Tamás igazgató úr úgy gondolta, a legjobb az lenne, ha a saját hazámból ajánlanék kortárs színdarabot. Szlovénia és Magyarország ugyanis hiába van közel egymáshoz, mégis alig ismerjük egymás drámairodalmát. Elsőre az Öt fiú jutott az eszembe. Nem is ra­cionális, inkább ösztönös volt ez a döntésem. Jelenleg a világon legtöbbet játszott szlovén drámáról van szó, amely öt kisfiú történetén keresztül mutatja be a családon belüli viszonyokat. A darab különlegessége, hogy az öt fiú szerepét öt felnőtt színésznő játssza. Ezt a rendezők általában nagyon izgalmas feladatnak tartják.

Jaša Kocelic három közvetlen munkatársával: Darjan Mihajlovič Cerar díszlettervezővel, Branka Pavlič jelmeztervezővel és Mankica Kranjec fotóssal érkezett. Miha Petric zeneszerző és Tajda Podobnik koreográfus később csatlakozik. A próbafolyamat április elején kezdődik, majd szeptemberben rövid felújító időszak után kerül az előadás a közönség elé.

 

 

szerző: Vas Népe (Szerző: Tersánszky Krisztina, fotó: Unger Tamás)