ugrás a tartalomra

Táncos, koreográfus és író

2014. április 17.
Bodor Johannát nem kell bemutatni a Weöres Sándor Színház közönségének: koreográfusként legújabban A dzsungel könyve-előadást jegyzi – amelyben a férje, Mertz Tibor játssza Akelát.

De Bodor Johanna sokkal több, mint koreográfus: csapatépítő erő. Most pedig személyes hangvételű kötetével szerez meglepetést. A fülszöveg szerint „az 1983-ban induló történet főszereplője a balerinának készülő 18 éves Johanna, aki Bukarestben él értelmiségi szüleivel. A család úgy dönt, Magyarországra költözik, először a szülők tudnak átjönni és a lánynak még legalább két évet kell egyedül otthon maradni, a régi viszonyai között új életet kezdeni, készülni a balettvizsgára, az érettségire; ottani életük felszámolására. Kapaszkodókat keres, holott elszakadnia és szakítania kell. Ha belép egy hivatalba, nem lehet benne biztos, hogy ki is jön onnan. Nyomában a titkosrendőrség és a fortélyos félelem, valamint a férfiak, akik egyre többet akarnak a sudár, saját testiségére ekkortájt ébredő fiatal teremtéstől. Felkavaróan őszinte emlékezés a sorsfordító esztendőkről, a felnőtté válásról, a tánc és a balett beavató rítusairól, a test függéséről és szabadságáról, valamint pontos beszámoló egy abszurd-kegyetlen diktatúra mindennapjairól, nyomasztó árnyairól és váratlan derűiről. A könyv személyes regisztere és dokumentumértéke egyszerre letaglózó és felszabadító”. Ez a Nem baj, majd megértem – címlapján fekete szögesdrótból font, áttetsző balerina-figura.

Bodor Johannát gyerekkorában írók vették körül – de egyszer a társaságban megjelent Handel Edit, a Pécsi Balett egykori szólistája, és férjével bemutatott egy emelést. A 11 éves Bodor Johannát annyira elbűvölte ez a mozdulat, hogy másnap arra ébredt: táncosnő akar lenni. Szülei tiszteletben tartották a döntését. (De a kötet most megmutatja, hogy azért nem esett olyan messze a fájától. Édesapja Bodor Pál. Ha tetszik: Diurnus.) És még valami: bár az ikrek megszületése után elhagyta a színpadot, most visszatért: a POSzT-versenybe is beválogatták az I. Erzsébet című Szikszai Rémusz-rendezést, amelyben színre lép.

Május 26-án 18 órakor a Weöres Sándor Színház Kötelező olvasmány programjának témája Bodor Johanna könyve. A moderátor ezúttal is Lévai Balázs lesz, közreműködik Jordán Tamás és Bánfalvi Eszter. Helyszín a Stúdiószínpad.

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Kötelező olvasmány

szerző: Vas Népe (Szerző: Ölbei Lívia)
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.