ugrás a tartalomra

Teltház a Spiró-esten

2009. október 2.
Teltház volt azon az összejövetelen, amelyre csütörtökön este invitálta a színház a kultúrakedvelőket: Spiró György Feleségverseny című regényéről mesélt a Thea-tér új, Kötelező olvasmányok című programján. Lévai Balázs moderálta a beszélgetést.

A kamaraterem csordultig megtelt, a kintmaradt nézők kivetítőről követhették az eseményeket. A színpadon Spiró György, Lévai Balázs és Jordán Tamás foglalt helyet. A beszélgetés első felében Lévai az írót mutatta be, aki elmondta, hogy miként vált színházi emberré, dramaturggá és színikritikussá. Lévai minden anekdotához személyes történetet vagy irodalmi példát csatolt, majd a fő téma, a Feleségverseny következett. Mindhárman világ- és magyar irodalmi példákat soroltak fel és ajánlottak a közönségnek, majd arról esett szó, hogyan lehet - és kell - jó szatírát írni.

Spiró szerint neki legalább öt év kell, míg eltávolodik saját művétől, addig a kritikákkal se tud nagyon mit kezdeni. Nagy lélegzetű munkáiban a cselekmény jellemzően nem jelen, hanem múlt vagy jövő időben játszódik, ennek oka: nem ismeri annyira a mai magyar társadalmat. Úgy szeret írni, ha utánajár mindennek, és tényeket gyűjt be. Az est dedikálással zárult.

A havonta ismétlődő rendezvényen kortárs magyar írók aktuális művei kerülnek górcső alá. Legközelebb – november 27-én - Parti Nagy Lajos: Hősöm tere című munkája a Kötelező olvasmány témája.

szerző: Gomba