ugrás a tartalomra

Tiszta erőből évad

2018. október 12.
A nagyszínpadi Gogol-előadás, a Revizor és az emeleti Médeia után újabb próbafolyamatok kezdődtek: Nagy Cili ezúttal kamaratermi előadást rendez, Pálfi György véres Shakespeare-drámával debütál Szombathelyen.

Ahogyan Hans Castorpról megállapítja az elbeszélő a Varázshegy című Thomas Mann-­regényben: azt szokta meg a hegyvidéken, hogy azt nem lehet megszokni. Így vagyunk az őrületes kőszínházi nagyüzemmel. Bajomi Nagy György alig mutatkozott be Gogol polgármesterének szerepében, máris olvasópróbán találta magát: ő lesz a címszereplője a Titus Andronicus című Shakespeare-előadásnak, amelyet néhány hét múlva a filmrendező Pálfi György (ő jegyzi többek között a ­Hukkle című mozit és a Taxidermiát) rendezésében láthat a közönség.

Az olvasópróbán például arról beszélt, hogy az Angliában népszerű dráma (átírta Thuróczy Katalin) ókori klasszikus témát dolgoz föl, ami önmagában sejtetni engedi, hogy véres-horrorisztikus események várhatók. Itt mindenki azonnal bosszút esküszik. A tét: a hatalom megszerzése. A kérdés: milyen áron – és mire való a hatalom, ki mit kezd vele? Az előadáshoz azonban – ókori tematika ide vagy oda – egyáltalán nem történelmi kort választott a rendező, hanem stílust: egy hardcore-szám hallatán érkezett a fölismerés, hogy ez lesz az: a death metal (sőt: glenn metal) illik ehhez a világhoz. Úgyhogy lesz Jordán Tamásnak zenés előadása ebben az évadban! (Pálfi György még nyáron olvasta egy Jordán-­interjúban, hogy a 2018/19-es évadban Szombathelyen nem várható zenés bemutató: hát tessék, lesz mégis.) A közönség valóságos koncerten érezheti magát, „óriási hangfalak nyílnak ki”. Az előadás plakátját tetoválóművész tervezte, hasonló hangulatban. Bemutató november 30-án 19 órakor a Weöres Sándor Színház Nagyszínpadán. A fogolyként Rómába érkező Tamora gót királynő szerepében Gubík Ági, aki most szerződött Szombathelyre.

És akkor most még több nő! Nagy Cili az idén lemond a nagy formáról, és beköltözik „egy álmos louisianai kisváros” fodrászüzletébe. Látszólag semmi nem lehet távolabb a görögöktől meg Shakespeare-től, mint egy amerikai szalon, ahol közép-osztálybeli hölgyek jönnek össze – pedig konfliktusok vannak bőven. Az Acélmagnóliákat 1989-ben Herbert Ross vitte filmre, ennek a mozinak köszönhette karrierje fel­ívelését Julia Roberts, Golden Globe-díjat nyert, Oscar-­jelölést is kapott alakításáért, mondja a színházi ajánló. A hölgyek: Németh Judit, Bálint Éva, Alberti Zsófi, Vlahovics Edit, Szalai Kriszta (először Szombathelyen), Dunai Júlia. Bemutató: november 23., Márkus Emília-terem.

szerző: Vas Népe (Szerző: Ölbei Lívia)