ugrás a tartalomra

Ülésezett a színház szenátusa

2012. november 30.
Jordán Tamás beszélt a tavaszi bérlet darabjairól, a repertoáron maradó előadásokról, a Thea-tér jelenlegi és új programjairól, a Kultúrpiknikről, a repülőjátékról. Szó esett az internetes felmérés eredményéről is.

A 2011. júniusában alakult, tizenegy fős szenátus az 2012/3013-as évad nyitó ceremóniáján ülésezett utoljára. Jordán Tamás ezúttal az eddigi három hónapról, a tavaszi tervekről beszélt a jelenlévőknek. Betegség, külföldi utazás, egyéb elfoglaltság miatt többen hiányoztak a pénteki összejövetelről, amelyen Brumbauer József, a BPW-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Ipkovich György, országgyűlési képviselő, dr. Fejes Péter ügyész, dr. Kolbenheyer Ottó, a Madentko Klinika tulajdonosa, V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és dr. Kondor János, a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének elnöke vett részt.

Jordán Tamás elsőként mindenkinek megköszönte a támogatást, hiszen kinevezése óta erre nem adódott ünnepélyes alkalom. Elmondta, hogy az idei szezon jól startolt, a két nyitó darab - Játék a kastélyban, Szigorúan ellenőrzött vonatok - sikerrel megy, a színház mentális állapota a lehető legjobb most.

A résztvevők közösen áttanulmányozták az évadtervet, többek között a tavaszi bérlet előadásait, szó esett a repertoáron maradó előadásokról, a Thea-tér jelenlegi és új programjairól. Például a Kultúrpiknikről.

- Nagyon nagy ambícióval indítottam az újabb öt évet. Választ akarok kapni arra, miként lehet az előadásokon kívül egyéb eseményekkel felrázni a várost. A tervem, hogy begyűjtöm az eddig távol maradókat. Ismerőseim ismerőseitől kérek neveket, elérhetőségeket, hogy meghívhassam őket egy beszélgetésre. Nem a bérlet - vagy jegyvásárlás a fő téma. Sokkal többet szeretnék a segítségükkel elérni. Joggal gondolva, hogy valamennyiük lokálpatrióta, azt fejtegetem, hogy Szombathely jövője minden szombathelyi polgáron múlik. Hogy változhasson a város, ahhoz össze kell fogni. Nekik is áldozatot kell hozni, hogy részesei legyenek az általunk generált folyamatnak. Rá kell őket ébreszteni, hogy a színház eseményei lehetőséget adnak arra, hogy egymással is találkozhassanak, hogy néhány napra lelki, szellemi muníciót kapjanak. A színházba járás hozzátartozik a tartalmas polgári életformához. Nem az a lényeg, hogy eljöjjenek, pénzt adjanak, hanem: gondolkodjunk együtt a megoldáson. Hogy például miért mennek el a fiatalok, mi az oka, hogy a város megtartó képessége egyre gyengül. Vagy milyen a Perint-part tisztasága. Érezzék azt a késztetést, hogy tegyenek valamit. Ez a hely alkalmas arra, hogy szóba jöjjön a város sorsa, aktuális problémái. Mert itt jól el lehet tölteni az időt. Ez egy agora, fórum, találkozóhely - a tágabb értelemben vett színház. Egy efféle összejövést már szerveztem, de tizenötöt-húszat még szeretnék. - mesélt elképzeléseiről Jordán Tamás.

Az ülés után a szenátorok Karácsonyi László kiállítás-megnyitóján, majd a premier előadáson időztek tovább a színházban.

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

A tavaszi bérlet előadásai

A kérdőíves felmérés eredménye